ma 2024.10.9 16:09
Olvasási idő 1:00
Szécsi Krisztián

Űrhajósok rekedtek az űrben a Milton hurrikán miatt

TECH-TUDOMÁNY HURRIKÁN NASA ŰRKUTATÁS

A négyfős Crew-8 küldetés űrhajósai eredetileg hétfőn indultak volna vissza a Földre, ám a négyes erősségű trópusi vihar ezt nem teszi lehetővé, így az asztronauták a jelenlegi állás szerint leghamarabb vasárnap térhetnek majd haza.

Újabb űrhajósok rekedtek az űrben, ezúttal azonban nem technikai probléma áll a háttérben, hanem a Milton hurrikánírja a Space.com.

A NASA és a SpaceX eredeti tervei alapján a Crew-8 küldetés négy főből álló legénységének október 7-én, hétfőn, kellett volna hazajönnie a Nemzetközi Űrállomásről (ISS), ám mivel a legénységnek Floridában kellett volna földet érnie, több lépésben is elhalasztották a hazautat.

nasa ur urkutatas
A SpaceX Crew-8 legénysége balról jobbra: Alekszander Grebenykin, Michael Barratt, Matthew Dominick, Jeanette Epps. Forrás Paul Hennessy/Anadolu via Getty Images

Az előrejelzések alapján a négyes erősségű Milton hurrikán floridai idő szerint a csütörtök kora reggeli órákban éri el a délkeleti államot. Szerda reggeli mérések alapján a vihar jelenleg mintegy 250 km/órás szélsebességgel halad át a Mexikói-öblön, ami miatt az amerikai állam legnagyobb kötelező kitelepítését rendelték el, ami megközelítőleg egymillió embert érint. A Milton alig pár héttel a Helene hurrikán után éri el Floridát, ami a 2005-ös Katrina óta a leghalálosabb olyan viharnak számít, ami az észak-amerikai kontinens belsejébe jutott.

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

A NASA közleménye alapján a négy űrhajós – Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps és Alekszander Grebenykin – leghamarabb október 13-án, vasárnap, térhet vissza a Földre. Közülük Dominick már meg is osztott egy felvételt az X-en arról, ahogy az ISS elrepül a Milton felett:

Nem először fordul elő idén, hogy űrhajósok ragadnak a világűrben. Az amerikai Sunita Williams és Butch Wilmore június 5-én egy nyolcnaposra tervezett küldetésre indult a világűrbe, de az őket szállító Boeing Starliner héliumszivárgása miatt az ISS-en kellett maradniuk. Leghamarabb 2025 februárjában térhetnek vissza a Földre.