2023.1.10 12:06
Olvasási idő 0:54
Kovács M. Dávid

Közel ötven év után Magyarországon koncertezik a brit punk klasszikusa, a Damned

ZENE A38 KONCERT PUNK

A Sex Pistols és a Clash mellett a műfaj legismertebb képviselői voltak, most pedig végre hozzánk is eljutnak, és már nem is kell olyan sokat várni a koncertre.

Csaknem fél évszázados története során első magyarországi koncertjét adja a londoni The Damned: a 66 éves Dave Vanian zenekara március 18-án (szombaton) lép fel az A38 hajón.

A Damned tagjai (Rat Scabies, Brian James, Captain Sensible és Dave Vanian) 1977 áprilisában. Forrás Michael Brennan / Mirrorpix / Getty Images

A Damned a hetvenes évek második felében – a Sex Pistols és a Clash mellett – a brit punkszíntér egyik legismertebb képviselőjének számított. Az 1976-ban alapított csapat volt az első brit punkzenekar, amelyik nagylemezt adott ki, és amelyik Amerikában turnézott.

A bemutatkozó albumuk az 1977-ben megjelent Damned Damned Damned volt, amit a későbbiekben számos másik album követett. Az 1979-es Machine Gun Etiquette szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

Dallamok plusz sebesség, s már meg is kaptad a Motörheadbe oltott Beach Boyst

– írta az anyagról Chris Bryans, a Record Collector magazin punkszakértője.

Hangzásukban a nyolcvanas években egyre inkább a gótikus rock, a posztpunk és a new wave felé fordultak. Sötét szövegeikkel, vámpírokat megidéző kosztümeikkel az egyik első gótikus bandaként jelentős hatással voltak a goth szubkultúrára.

Az évtizedek során a zenekar életében számos tagcsere történt, az aktív korszakokat rövidebb szünetek követték, többször alakultak újjá. Az alapító tagok közül egyedül Dave Vanian énekes maradt napjainkra, igaz, tavaly az eredeti felállásban is turnéztak.


Legutóbb 2018-ban, Evil Spirits címmel adtak ki albumot, nemrég azonban beharangozták a következő lemezüket, amelyet idén tavaszra ígérnek. Bár a Damned még sohasem járt nálunk, Lu Edmonds, a csapat egykori gitárosa 2010-ben a Public Image Ltd tagjaként fellépett a Szigeten.