A cikk a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál megbízásából készült.
ma 2024.10.4 14:05
Olvasási idő 2:25
Maier Péter

A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja

A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja
Forrás Cinemira
FILMEK + SOROZATOK CINEMIRA FIATAL FELNŐTTEK FILMEK FILMFESZTIVÁL GYEREKEK OKTATÁS REISZ GÁBOR SZIMLER BÁLINT Z GENERÁCIÓ

Gyerekeknek és fiataloknak szerveznek filmfesztivált Budapesten, két részben. A Cinemirán olyan jelentős alkotókkal találkozhatnak majd a legfiatalabb generáció tagjai, mint Reisz Gábor, Szimler Bálint, Mazzag Izabella vagy éppen Puskás Peti.

Október első és második hétvégéjén rendezik meg a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, amelynek célja, hogy a mozgókép eszközein keresztül reflektáljon a legfiatalabb generációk mindennapjaira, és támpontot adjon az életüket érintő legfontosabb kérdésekben. A nagyobbak a test változásairól, első szerelemekről, internetfüggőségről, az iskolarendszer útvesztőiről nézhetnek filmeket, míg a kisebbek a barátság, család, környezettudatosság témákban mozizhatnak.

Díjnyertes anime, Azahriah-film és magyar filmes ikonok a Corvin moziban

A Cinemira fesztivál első hétvégéjét október 5-én és 6-án rendezik meg a Corvin moziban, ahova az éppen tinédzser éveiben járó korosztályt várják a fiatalokat érintő legfontosabb témákkal, illetve a magyar filmes szcéna kiemelkedő alkotóival. Szombaton premierezik majd a Mások színei című díjnyertes anime, illetve edukatív előadást is tartanak a műfajról. Emellett aznap vetítik a Semmit sem érzek című dán dokumentumfilmet, amely az internet- és mobilfüggőségről szól, és értékes támpontokat ad a fiataloknak, hogyan küzdjenek meg ezzel a problémával anélkül, hogy végletesen kizárnák az életükből a kütyüket.

Szimler Bálint: Fekete pont
Szimler Bálint: Fekete pont Forrás Mozinet

Vasárnap többek között a Mi vagyunk Azahriah című film alkotóival, Lévai Balázs producerrel, illetve Mazzag Izabella rendezővel is találkozhatnak a fesztiválra látogatók. Emellett pedig díjnyertes rendezők gondolkodását ismerhetik meg a fiatalok: Reisz Gábor és Traub Viktória mellett az év egyik legfontosabb magyar filmjének, a Fekete pontnak az alkotója, Szimler Bálint is részt vesz majd a programokon. Ráadásul 6 órától csatlakozik hozzá a film két főszereplője, Mészöly Anna és Kovács Ákos Dadan is. 

A Cinemira Youth hétvége részletes programja ide kattintva érhető el.

A legmenőbb családi program októberben

Október 12-én és 13-án aztán a legkisebbekké a főszerep a Margit-szigeten a Kristályban. Palya Bea és Ringató koncerttel, az Agymanók, a Garfield, és a Wednesday szinkronhangjaival, csapófestő, kaszkadőr, képregény valamint, LUSH fürdőbomba készítő workshopokkal várják a gyerekeket, ráadásul Magyarországon elsőként itt lesz látható a Berlinálén versenyzett Rókus és Rézi megmenti az erdőt című animációs film.

Képkocka a Rókus és Rozi című animációs filmből
Képkocka a Rókus és Rozi című animációs filmből Forrás Mozinet

Fagyizós mozizással ünneplik majd az idén 50 éves Keménykalap és Krumpliorr című legendás magyar gyerekfilmet, és a hétvégén minden órában korosztály szerinti bontásban indulnak rövidfilmes és rövid animációs vetítések a gyerekeknek. 

A Cinemira Kids részletes programja ide kattintva érhető el.

A mottó: Mozizz és alkoss!

Fontosnak tartjuk, hogy aktív, gondolkodó nézőket neveljünk, akik a filmkészítés szerteágazó művészeti lehetőségeit kipróbálják és ezáltal megtanulják a technikai eszközöket kreatívan használni és közösen alkotni

– fogalmazott Lakatos Nóra, a fesztivál igazgatója.

A filmezés is olyan, hogy nem lehet elég fiatalon elkezdeni. A Cinemirára látogató fiatalok kipróbálhatják magukat filmesként, részt vehetnek igazi castingon, kaszkadőr-, filmes tánckoreográfia-, képregény-, természetfotós- és animációs workshopokon, tanulhatnak profi sminkmestertől, de filmes jelmezeket és sminket is felpróbálhatnak. Az alkotni vágyók részt vehetnek mangarajzoló és csapófestő fogalalkozáson, valamint a jövő év elején mozikba kerülő új magyar családi film, a Véletlenül írtam egy könyvet grafológus workshopján. A slusszpoén, hogy a filmes castingon tényleg lehetőségük nyílik bekerülni menő sorozatokba, filmekbe mind a két hétvégén. 

Lehet, hogy a jövő Reisz Gáborai is ott lesznek a Cinemirán
Lehet, hogy a jövő Reisz Gáborai is ott lesznek a Cinemirán Forrás Cinemira

Minden évben fontos eleme a Cinemirának a Videóverseny, amelyre 19 év alatti fiatalok nevezhetnek. Olyan művészek zsűrizik az alkotásokat, mint Puskás-Dallos PetiMazzag Izabella, illetve Hollósi Jázmin tartalomgyártó és Lampert Benedek fotós. A versenyt olyan gyerekbarát brandek támogatták, mint a Lego, a Topjoy, de a díjak felajánlói közt ott a Prezi is. 

Kiemelt tartalom
Internetfüggőség, identitáskeresés, első szerelem – jön a Cinemira Youth Filmfesztivál, az egyetlen magyar ifjúsági filmünnep Internetfüggőség, identitáskeresés, első szerelem – jön a Cinemira Youth Filmfesztivál, az egyetlen magyar ifjúsági filmünnep tegnap 10:16 -kor

A versenyfilmekről nem csak szakmai zsűri dönt. A több mint egymillió forint összértékű díjakat gyerekzsűri osztja majd ki, míg a szakmai díjakról idén olyan neves filmes szakemberek ítélkeznek, mint Szász Attila filmrendező, Jo-Anne Bouline, a montreáli gyerekfilm fesztivál igazgatója, Filip Diviák animációs filmrendező, Marta Jodko, a lengyel Ale Kino filmfesztivál vezetője, Noy Levin rendező-író, Czakó Judit vágó, Glaser Kati animációs filmrendező, Felszeghy Ádám producer, Angyalosy Eszter forgatókönyvíró, illetve Szoboszlay Eszter animációs filmrendező.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!