tegnap 2024.9.26 10:01
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

PREMIER: Szép pillanatokban megtalálni az emót – Hallgasd meg nálunk a midwestes Hitori zenekar új EP-jét!

PREMIER: Szép pillanatokban megtalálni az emót – Hallgasd meg nálunk a midwestes Hitori zenekar új EP-jét!
Forrás Bärlein Martin / Hitori
ZENE HITORI MAGYAR ZENE PREMIER

A háromtagú Hitori zenekar az élet apró pillanataiban ragadja meg az öngerjesztő szomorúságot, amit mind ismerünk. Az "Ez egy ilyen hely, ez egy ilyen furcsa év" című EP nálunk hallható először.

A hazai köztudatban az emo egybeforrt a stílus 2000-es évekbeli reneszánszára jellemző külsőségekkel és a vérző szívű szövegvilággal, miközben a műfaj története jóval régebbre nyúlik vissza, és különböző leágazásai gazdag zenei eszköztárat képeznek. A 2021-ben alapított Hitori zenekar főleg ezekből merít, és alkot sokszínű dalokat, amik leginkább a midwest emo keserédes melankóliáját idézik meg, magyar nyelven. A zenekarnak eddig két EP-je jelent meg, most pedig itt a folytatás. Az ötdalos Ez egy ilyen hely, ez egy ilyen furcsa év itt, a Refresher oldalán hallható először, illetve nálunk látható a Komfortfilmek című dalhoz készült videóklip is.

A zenekar fennállása óta ez a legkomplexebb és legtöbbet vállaló anyaguk. A jellegzetes midwest hangzás mellett erősen érződik az emo agresszívebb, hardcore-abb vonulata is az EP-n, miközben bátran nyúl a popposabb dallamokhoz, ráadásul a szintetizátorok megjelenése is újdonság a Hitori eddigi diszkográfiájához képest.

Az anyaggal egy időben debütál a Komfortfilmek című dalhoz készült videóklip is. A a P9 Pictures segítségével forgatott videó a lemezen visszatérő félrecsúszottság érzését ragadja meg, amikor az ember életének egyébként jól működő elemei között eltévedve próbál vagy remél eljutni bármilyen nyugvópontra. 

„Az otthonról dolgozás sajátos magánya párosul egyfajta túlstimulált állapottal, ami a hétköznapi, általános dolgokon való folyamatos mentális pörgést olyan problémává duzzasztja, ami simán rátelepszik minden alkalmas pillanatra. Az ilyen időszakokban hajlamos az ember úgy érezni, emo dalt kell írnia arról, hogy mennyire kevés is ő, pedig olyan nagy gondok azért szerencsére nincsenek“

– meséli a dalok megírásáról Pénzes Levi, a zenekar frontembere, aki az öngerjesztő szomorúságra érzékenyen reflektál szövegeiben, és úgy hozza a műfajra jellemző végletes érzelmeket, hogy közben specifikus, mégis mindenki számára ismert pillanatokat ragad ki az életből.

Kiemelt tartalom
PREMIER: A függőség mítosza szólal meg a flipperezők új himnuszában – Nézd meg nálunk a Wake Up 1230 új klipjét! PREMIER: A függőség mítosza szólal meg a flipperezők új himnuszában – Nézd meg nálunk a Wake Up 1230 új klipjét! 2024.9.12 10:00

Mindehhez csatlakozik a zenekar virtuóz hangszeres játéka. Pénzes gitározásában ott vannak a midwest zenék fikcsijei, aminek húzást ad Pénzes András basszeros és Pálmai Zsolt dobos zúzása. Aki szereti a műfajt, vagy csak szimplán szereti a szomorú magyar gitárzenét, annak nem érdemes elmennie e mellett az anyag mellett.

A Hitori zenekar tagjai
A kisikló idill tematikája a lemezmegjelenést kísérő zenekari fotókon is visszaköszön: Bärlein Martin fényképész igényesen berendezett, modern életterek áruházi utánzataiban fotózta a zenekar tagjait. Forrás Bärlein Martin / Hitori

Az Ez egy ilyen hely, ez egy ilyen furcsa év című EP-t október 18-án élőben is meg lehet majd hallgatni a Dürer Kertben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!