ma 2024.9.21 12:28
Olvasási idő 0:49
Masszi-Rigó Csilla

Telefonnal forgatták le a kasszasikernek ígérkező 28 évvel később című horrorfilmet

FILMEK + SOROZATOK APPLE FORGATÁS HORROR IPHONE

Danny Boyle nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy iPhone-nal vegye fel a 28 nappal később folytatását. Ráadásul nem is a legújabb modellt használta.

A telefonok ma már szinte egy profi kamera minőségével képesek képet rögzíteni, mégis kevesen vannak, akik bevállalnák azt, hogy egy egész – főként kasszasikernek ígérkező – filmet mobillal vegyenek fel. Az elmúlt években több kiemelkedő példa is született telefonos filmek terén: Steven Soderbergh 2018-as Tébolyult című filmje és a 2019-es Szárnyaló madár is iPhone-nal lett leforgatva, de ahogy korábban írtuk, The Weeknd legújabb klipje, a Dancing in the Flames is a legújabb Apple-telefonnal készült el. 

Nagyot vállalt az Oscar-díjas rendező, Danny Boyle is, aki a 28 évvel később című horrorfilmet teljes egészében iPhone 15 Pro Max-szal forgatta le, ezzel pedig máris rekordot döntött, 75 millió dolláros költségvetésével ugyanis ez az eddigi legdrágább film, amely okostelefonnal készült. Boyle csak úgy, mint a 2002-es 28 nappal később forgatásán, most is Anthony Dod Mantle operatőrrel dolgozott együtt, akivel már akkor is úttörőnek számítottak, hiszen a zombihorrort akkor nem szokványos módon digitális videókamerával (Canon XL-1) vették fel.

cillian murphy 28 evvel kesőbb iphone danny boyle
Részlet a 2002-es 28 nappal később című filmből. Forrás Fox Searchlight Pictures

Ahogy az a Wired cikkéből és az ott látható lesifotóból kiderül, a telefont igen komoly lencsékkel és kiegészítőkkel szerelték fel ahhoz, hogy minőségi anyagot tudjanak vele forgatni. A 28 évvel később a Sony forgalmazásában fog megjelenni várhatóan 2025 nyarán, főszerepben Jodie Comerrel (Killing Eve), Aaron Taylor-Johnsonnal (Bullet train) és Ralph Fiennesszal, valamint az első film főszereplőjével, Cillian Murphy-vel.