2024.9.10 11:12
Olvasási idő 1:54
Masszi-Rigó Csilla

A legújabb iPhone-nal forgott The Weeknd új klipje, a 16-os modellek nem drágulnak a tavalyi árakhoz képest

TECH-TUDOMÁNY APPLE IPHONE MOBILTELEFON THE WEEKND

Az iPhone 16-os szériája apró újításokat kapott, erősödött az akkumulátor, nagyobb lett a képernyő, a magyar közönségnek azonban talán az a legjobb hír, hogy minden modell ugyanannyiba fog kerülni, mint a tavalyi 15-ös készülékek.

Bemutatta az Apple az iPhone 16-os szériájának új modelleit: Tim Cook és csapata hétfőn este élőben közvetítette a Glowtime Eventre keresztelt eseményt, amin nemcsak a márka csúcstelefonjairól, hanem a legújabb Apple Watchról és AirPodsokról is lehullt a lepel.

Az iPhone 16 és 16 Plus készülékek még gyorsabbak lettek, a tavalyi A16-os chipet ugyanis a mesterséges intelligenciát is jobban kezelő A18-as chipre cserélték, valamint nagyobb akkumulátort is kapott a két készülék. Ezek a telefonok is megkapták a programozható funkciógombot, valamint minden modell kiegészült egy új kameragombbal is, amivel sokkal egyszerűbben lehet felvételeket készíteni.

Ez a gomb szintén megtalálható lesz az iPhone 16 Pro és Pro Max készülékeken is, amelyek képenyője a kávák méretének lecsökkentésével még nagyobb lett (6,3 hüvelyk és 6,9). A széria két csúcstelefonja A18pro chippel lett ellátva, mostantól pedig 120 FPS-sel is lehet 4K-s felvételeket készíteni.

A megújult kamerák minőségét az Apple nem akárhogy mutatta be, az eseményen ugyanis egy részletet is láthattak a nézők The Weeknd legújabb klipjéből, amelyet az elejétől a végéig iPhone 16 Pro kamerákkal rögzítettek. A Dancing in the Flames című szám klipjéből még csak egy részletet láthatott a közönség, a dal és a teljes videó pénteken érkezik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

apple (@apple) által megosztott bejegyzés

Ahogy arról a Telex is beszámolt, az Apple ezúttal is több helyszínen, különböző fényviszonyok között mutatta be, mire képes az új telefon, a forgatási helyszínek között pedig a II. János Pál pápa tér, az Astoria és a Hősök tere is felismerhető volt egy-egy pillanatra.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Co Lee és Blaize, valamint Suki Waterhouse albumaival ünnepeljük péntek 13-at Playback Péntek: Co Lee és Blaize, valamint Suki Waterhouse albumaival ünnepeljük péntek 13-at 4 nappal ezelőtt

De nem ez az egyetlen dolog, aminek örülhet a magyar közönség: a 16-os modellek ára egy az egyben ugyanaz lesz, mint a tavaly megjelent telefonoké. A készülékeket  szeptember 13-tól, péntektől, lehet előrendelni, az áruk a következőképpen alakul:

  • iPhone 16: 399 990 forint
  • iPhone 16 Plus: 449 990 forint
  • iPhone 16 Pro: 499 990 forint
  • iPhone 16 Pro Max: 599 990 forint

Számos funkció a mesterséges intelligenciának köszönhetően fejlődött az új szériában, Siri például az aktuális fényviszonyokat felmérve lesz képes tippeket adni a felhasználónak arra vonatkozóan, hol tudja elkészíteni a legideálisabb fotókat. A program mostantól még effektívebben lesz képes segíteni nekünk a mindennapokban, így könnyebb lesz képeket keresni, törölni, valamint az MI-nek köszönhetően generálni is. A Visual Intelligence funkció által csak rá kell vinni a kameránkat arra az objektumra, amelyről több információt szeretnénk megtudni, így könnyebben rákereshetünk például egy utcán meglátott kabátra, biciklire vagy étteremre.

iphone 16 apple
Az iPhone 16. Forrás Justin Sullivan/Getty Images

Külsejében az Apple egyik új modellje sem kapott sok újítást: az iPhone16-ok kamerája immáron nem átlósan, hanem egymás alatt helyezkedik el, az Apple Watchok véknyabbak lettek, lehet rajtuk zenét hallgatni és az alvási apnoéban szenvedő felhasználókat is képes értesíteni állapotukról, ugyanakkor egy töltéssel még mindig csak 18 órán keresztül képesek működni. Az új AirPods4-ek már az Apple Watchok töltőivel is tölthetők lesznek, kisebbek a tokok, lesz rajtuk hallásvédelmi funkció és zajszűrő, ráadásul egy új kiegészítés automatikusan érzékeli, ha beszélnek hozzánk, majd lehalkítja nekünk a zenét.