tegnap 2024.9.18 13:49
Olvasási idő 3:20
Kovács M. Dávid

Hundred Sins: Sajó Dávid helyében én is felbasztam volna magam, csak ő kicsit túllőtt a célon

ZENE HUNDRED SINS INTERJÚ MAGYAR ZENE MÉDIA PARTIZÁN

Hundred Sins szerint a Telex After leváltott rovatvezetője, Sajó Dávid bárhogyan visszaszólhatott volna neki, például lefikázhatta volna a zenéit, ő viszont egészen más módját választotta annak, hogy visszavágjon. Egy tubiszóda még azért lecsúszhat vele.

Hundred Sins szerint a telexes Sajó Dáviddal folytatott, egyébként egy ideje már tartó csörtéje nem volt olyan komoly, mint amilyen drámai fordulatot vett végül júniusban, amikor a Telex After akkori rovatvezetője egy újabb konfliktus hevében az Instagram-oldalán fedte fel a producer arcát.

„Valamiféle megkönnyebbülést éreztem, hogy na eljött ez a pillanat, de közben meg az is volt, hogy ezt nem így kellett volna. Nekem volt egy tervem, hogy fogom levenni a maszkot... Hát, nem így“ – mondta egy tubiszóda fölött a magyar producer a Partizán új, .avi címet viselő műsorában.

A műsorban a csatorna egyik arca, Tóth Jakab különböző hírek mentén beszélget a popkultúra, a közélet és a média szereplőivel azok kedvenc helyein, Hundred Sins esetében például a Toldi mozi előterében, ahol élete első zenekaros koncertjét adta. A producer a beszélgetésre kapucniban és maszkban érkezett, de – nem kevés üzenetértékkel – egy olyan pulóverben, amin az útlevelének két oldala látható, rajta az arcképével, ami a magyar könnyűzenei színtér idei legtúlfűtöttebb vitájához vezetett.

Hundred Sins az adásban azt mondja, hogy nagyjából fél óráig „elképzelhetlenül nagy harag“ tombolt benne, alig bírta felfogni, hogy a telexes Sajó ilyet tett vele, utána viszont egyfajta megnyugvás szállt rá amiatt, hogy a továbbiakban nem kell ezzel „szenvednie“.

Ahogy az időben mentünk előre, én most úgy érzem, hogy ez teljesen felesleges, hülyeség volt, és nem kellett volna, csak hát ezt sajnos nem lehet visszacsinálni. Nem lehet ezzel mit kezdeni, hiszen ott van kint az arcom, igazából az imidzsem nagy részét ez tette ki. Ez most eltűnt. Van arcom.

Elég volt a kötekedésből, de ettől még no-go Sajó lépése

A producer saját bevallása szerint korábban már többször is kritizálta a Telex Aftert, nem először vitatkozott üzenetekben Sajóval, de szerinte ezek sem voltak komolyabbak, mint az a néhány emojiból álló állásfoglalás, ami miatt végül egymásnak mentek. „Itt szerintem inkább az volt a probléma, hogy Dávid erre kelt, és ha én is erre kelnék, hogy velem kötekednek, valószínűleg én is felbasznám az agyam, csak ő valahogy kicsit túllőtt a célon“ – mondta.

Akárkivel beszéltem, nem érti, hogy miért pont ezt kellett csinálni: akármit beszólhatott volna, lefikázhatta volna a zenémet, bármit tehetett volna, de ez volt az egyetlen, amit... Ez egy ilyen no-go. Akármilyen hülyeséget szólok be, ezt akkor sem illett volna.

Ahogy kikerült az arca, Hundred Sins kb. félórát beszélt Sajóval, „ment a vitázás“, majd annyit javasolt neki, hogy kapcsolja ki a telefonját, mert nem biztos, hogy készen áll arra, ami a következő napokban várhatóan a nyakába hullik majd. A producer ezt állítása szerint nem fenyegetésnek szánta, csak fel szerette volna készíteni arra, hogy ezek után nagy valószínűséggel szét fogják szedni az interneten, neki is jobb lesz, ha nem látja azokat a kommenteket, amiket kapni fog – ekkor beszélt utoljára Sajó Dáviddal.

A producer saját bevallása szerint a történtek után „fejben nem volt teljesen rendben“, zaklatottá vált, különböző netes kötekedésekbe keveredett. „Nehéz volt felfogni, hogy nincs meg az a nyugalom, ami eddig volt“ – magyarázta. Úgy érezte, mivel már tudnak arcot kötni a Hundred Sins névhez, könnyebb lehet őt utálni, ami egyúttal az internetes perszónájának átgondolására sarkallta. „Egy pár hete jutottam arra, hogy elég volt a kötekedésből, a kommentelgetésből“ – mondja az interjú egy pontján.

Hundred Sins egyébként nem tartja magát kötekedős, balhés arcnak, a történtek ellenére Sajóval is meg tudna inni egy tubiszódát, szerinte meg tudnák beszélni ezt az ügyet. Azt mondja, az interneten szabadabban kijönnek belőle különböző gondolatok. „Könnyebben kiírom azt a hülyeséget, amit lehet nem kellett volna. Nagyon sok olyan hülyeség volt már az interneten pár másodpercig, amit egyből töröltem, azonnal megbántam.“ A producer nem akarja, hogy úgy tűnjön, mint akinek folyamatosan problémája van valamivel, miközben ő „egy viszonylag normális, nyugodt, pozitív fickóként“ tekint magára.

A Partizán teljes interjúját itt lehet megnézni:

A történtek miatt egyébként Sajó Dávid még aznap, majd nem sokkal később a Telex főszerkesztője, Német Tamás is bocsánatot kért. „Sajnos ma reggel egy régóta húzódó, kissé egyoldalú konfliktusra a lehető legrosszabbul reagáltam, ezért elnézést kérek. Valóban nem volt a legelegánsabb lépés pár percre kirakni a fotót. Én jobban szeretem párbeszéddel megoldani a konfliktusos helyzeteket, itt sajnos ez nem sikerült. Ezután átléptem egy olyan határt, amit nagyon nem kellett volna. Hibáztam, belátom, sajnálom” – írta Sajó.

Kiemelt tartalom
Leváltották a Telex After rovatvezetőjét, miután felfedte a maszkos producer, Hundred Sins arcát Leváltották a Telex After rovatvezetőjét, miután felfedte a maszkos producer, Hundred Sins arcát 2024.6.11 8:54

Német Tamás szerint Sajó Dávid „megengedhetetlen szakmai hibát követett el“, amikor kiposztolta a producer arcát, ami miatt nem maradhatott az addigi pozíciójában: a Telex After új rovatvezetője Bicsérdi-Fülöp Ádám lett, Sajó a rovat tagjaként dolgozik tovább. „Ilyet senki sem tehet, egy újságíró pláne nem léphet ki a szakmája keretei közül. [...] Úgy döntöttünk, ennek kell hogy legyen következménye, ezért leváltjuk vezetői pozíciójából“ – indokolta meg a döntést a főszerkesztő.

Hundred Sins később szintén az interneten adott hangot annak, hogy nem elégedett azzal, hogy a lap főszerkesztője csupán lefokozta Sajót, aki továbbra is készíthet interjúkat és cikkeket az oldalra. „Végül is amúgy mi változott Sajó «lefokozásával»? Ugyanúgy ott a pofája mindenhol és írja a cikkeket, @Telexhu nyugodtan rakjátok a fiókba egy évre minimum” – írta egy később ugyancsak elérhetetlenné váló posztban. Nem sokkal később Fluor Tomi kérdezte fel a producert, hogy szerinte etikus volt-e kurvaanyáztatni a közönséget, miután a Kolorádó fesztiválos koncertjén trágár jelzőkkel illette Sajót.

Kiemelt tartalom
Hundred Sins kevesli a telexes Sajó Dávid büntetését, Fluor Tomi is beleállt a maszkos zenészbe Hundred Sins kevesli a telexes Sajó Dávid büntetését, Fluor Tomi is beleállt a maszkos zenészbe 2024.7.16 11:41