ma 2024.10.18 13:08
Olvasási idő 1:59
Szöllősi Anna

6 hely a Dunakanyarban, ahol nem csak nyáron esik jól a fröccs

6 hely a Dunakanyarban, ahol nem csak nyáron esik jól a fröccs
Forrás Facebook / PIKNIK Manufaktúra
UTAZÁS DUNAKANYAR KOCSMA NAGYMAROS ÖSSZEÁLLÍTÁS SZENTENDRE

Imádjuk a Dunakanyart, mert könnyen megközelíthető a fővárosból, és a pesti kicsit úgy érezheti magát a természet lágy ölén, mintha ő lenne a legnagyobb vidéki. Hoztunk néhány helyet a környékről, amik között akad hipszter új hullámos és retró is.

1. Dréher Sörház, Kisoroszi

Kisoroszi a szigetcsúccsal, kempinggel, a lángossal és a vízparttal együtt hozza azt az élményt, ami valószínűleg az értelmező szótárban az ‚önfeledt nyár‘ szókapcsolat alatt szerepel, de ősszel is bőven megéri ide ellátogatni, ha más nem, hát a helyi kocsma miatt. A barátaimmal rendszerint ezt a talponállót szoktuk könnyes szemmel emlegetni a belpesti kocsmák pultjainál, mielőtt legombolnak rólunk 1500 forintot egy korsó sörért. A Dreher Sörház amellett, hogy pénztárcabarát, a zene- és karaokegéppel abszolút hozza a 90-es évekből ránk maradt, szocreál kocsmák hangulatát. 

2. PIKNIK Manufaktúra, Nagymaros 

Nyáron mezítláb, félmeztelen és vizesen, ősszel pedig takarókba bugyolálva, de mindenképp érdemes egyszer kipróbálni a Pikniket. Tipikusan az a hely, ami a Madách tér közepén is lehetne, eltekintve a Dunára és a hegyekre néző, romantikus kilátástól és szőlőtőkékkel felfuttatott terasztól. Kérhetünk kézműves hamburgert és valószínűleg az éppen aktuális hipszter italokat is megtaláljuk a menün, cserébe viszont versenybe is szállhat a belvárosi árakkal.

3. Tandem, Nagymaros

A Tandem egy eldugott kis hely, tényleg a semmi közepén, hangulatra viszont egyáltalán nem egy faluvégi kurta kocsma. A fényfüzérekkel, különféle meleg fényekkel díszített terasz és a teaházat idéző belső tér a Duna partján fekszik a biciklis út mellett, ezért nyáron jobb felkészülni a kéretlen vendégek, a szúnyogok társaságágra. És, amit a fővárosban aligha tapasztal meg az ember: nem számítanak fel a szódáért pénzt, a gesztus pedig – sajnos – említésre méltó egy olyan világban, ahol ötszáz forintot is simán elkérnek fél liter buborékos VÍZÉRT.  

4. Mókus, Zebegény

Zebegény nemcsak arról híres, hogy van egy önálló szigete, és talán az ország legfinomabb rétese is itt kapható, de ikonikus kocsmáját is egy életre megjegyzi az, akinek volt hozzá szerencséje. A Mókus olcsó italaival, hatalmas tetőteraszával (és durván meredek lépcsőjével) egy olyan hely, ahol együtt fröccsözik a fővárosból érkező kiránduló, és a helyi, aki leugrott munka után egy sörre a haverokkal. 

5. Folt, Szentendre

A Dunakanyarra általánosságban elmondható, de Szentendrére hatványozottan igaz, hogy bevették a betondzsungelből kiábrándult értelmiségiek és művészek (szentendrei például a Ricsárdgír, a Konyha vagy az A.E. Bizottság zenekar), ezért kereslet és kínálat is bőven akad a hasonló helyekre, mint a Folt. Hogy ismét egy pesti analógiával éljünk, a Folt elmenne a szentendrei Kőlevesnek vagy Mikának, hozva a romkocsma kötelező elemeit, annyi plusszal, hogy itt rendszeresen futhatunk bele egy-egy kultúrprogramba, koncertbe vagy kiállításba. 

6. Zsengélő, Verőce

A Zsengélő nemcsak a miliője miatt tűnik ki, de a művészettel való összefonódása és hagyományőrző aspektusa külön izgalmassá teszi. A hely a Kossuth-díjas Gorka Gézához, az egyik legjelentősebb magyar kerámiaművészéhez kapcsolódik, aki az előző évszázadban élt és alkotott Verőcén. Gorka egykori háza ma múzeum, a kocsma pedig abban a múzeumudvarban, pontosabban épületben kapott helyet, amit a művész a kerámiái égetésére használt. A tulajdonosok meglátták benne a potenciált, és a régi időkhöz hűen újították fel, megőrizve például a kemencét. A hely neve egyébként a kerámiaégetés folyamatának egyik lépésére, a zsengélésre utal.  

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!