2024.8.23 9:52
Olvasási idő 0:51
Szöllősi Anna

Hamarosan többet kell fizetni a reklámmentes YouTube-ért, a Netflix is megdrágul

TECH-TUDOMÁNY ÁREMELÉS NETFLIX STREAMING YOUTUBE

Ősztől mindkét streamingszolgáltató arra kényszeríti a felhasználóit, hogy mélyebben a zsebükbe nyúljanak.

A Netflix után a YouTube üzemeltetői is úgy döntöttek, hogy árat emelnek, így ősztől  a legismertebb videómegosztó prémiumszolgáltatásáért is többet kell majd fizetni.

A PC Guru szerint nemrég minden YouTube Prémium-előfizető értesítést kapott a drágulásról, ami október 6-tól lép majd érvénybe. Ennek értelmében az eddigi 1790 forint helyett 2390 forintra emelkedik a havidíj, a 2690 forintos családi csomag tarifája pedig 4790 forintra nő – utóbbinál az emelés mértéke extrán magas, közel 80 százalékos. A diákelőfizetés szintén drágul: a korábbi 1090 forint helyett 1490 forintba fog kerülni.

A cég a döntést „annak érdekében hozta meg, hogy továbbra is el tudják látni a feladatukat“, az áremelést a szolgáltatás folyamatos fejlesztésével, valamint a tartalomgyártók támogatásával indokolták. „Nem volt könnyű meghoznunk ezt a döntést, de ez lehetővé teszi majd számunkra, hogy folytassuk a Premium szolgáltatás fejlesztését” – írták a felhasználóknak megküldött levélben. 

A YouTube Prémium szolgáltatásával átugorhatjuk a reklámokat, letölthetjük a videókat, és a „lejátszás a háttérben“ funkcióval úgy is hallgathatunk tartalmat, hogy nem az alkalmazás fut a képernyőn. Emellett a YouTube Musicon belül több mint 100 millió zeneszámot élvezhetünk megszakítások nélkül.

Szintén a napokban derült ki, hogy szeptember 19-től a Netflix is bekeményít, itt is minden csomagnál áremelésre számíthatunk: a basic csomag ára 2490-ről 2890 forintra, a standardé 3490-ről 3990 forintra, míg a prémium előfizetés 4490-ről 5090 forintra nő.