ma 2024.9.22 9:56
Olvasási idő 3:45
Krajnyák Petra

Bakik, apróságok és érdekességek a Jóbarátokból, melyek az ötödik újranézés után is elkerülhették a figyelmed

Bakik, apróságok és érdekességek a Jóbarátokból, melyek az ötödik újranézés után is elkerülhették a figyelmed
Forrás IMDB
FILMEK + SOROZATOK JENNIFER ANISTON JÓBARÁTOK MATTHEW PERRY SOROZATOK

Három évtizeddel ezelőtt került adásba minden idők egyik legsikeresebb sitcomja. Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húsvér embereket megszégyenítő popkulturális ikonokká váltak, cikkünkkel pedig előttük és a készítők előtt tisztelgünk.

Insomnia Café

A műsor társalkotói, David Crane és Marta Kauffman hétoldalas tervezetében még egy Insomnia Café című sitcom szerepelt. A címen kívül maga a cselekmény is teljesen más lett volna, eredtileg nem Ross és Rachel, hanem Joey és Monica között szövődött volna a szerelmi szál. Sőt, Chandler és Monica csak a váratlan pozitív nézői visszajelzések miatt menetelt egészen az oltárig, a készítők ugyanis románcukat eredetileg csak egy kavarásnak szánták.

Miután az NBC megvásárolta a pilot epizódot, a műsor a Friends Like Us címet kapta. Az NBC elnöke, Warren Littlefield egy másik címmel állt elő, amelyet szintén fontolóra vettek: Across the Hall. Az első epizód leforgatása után a cím Six of One-ra változott, végül az 1994. szeptember 22-i premieren a jól ismert Friends, vagyis Jóbarátok címmel került adásba.

Forrás IMDB

Lisa Kudrow azt hitte, hogy Chandler meleg

A sorozat egyik korai epizódjában Chandler megdöbbenve konstatálta, hogy sokan azt hiszik, meleg. Ennek a cselekményszálnak akár valós alapja lehet, ugyanis sok néző és a stáb több tagja, köztük Lisa Kudrow is hasonlóan vélekedett. A Phoebey-t alakító színésznő elmondta, hogy meglepődött, amikor az első olvasópróbán meghallotta Perry Chandler-interpretációját, mert amikor először olvasta a forgatókönyvet, azt hitte, hogy Chandler biztosan a férfiakhoz fog vonzódni. A sorozat első néhány évadában sok rajongó találgatta Chandler szexuális orientációját. 1997-ben David Crane azonban kijelentette, hogy „Chandler nem meleg és nem is lesz”.

Forrás IMDB

A producerek Courteney Coxot akarták Rachel szerepére

A sorozat előtt Courteney Cox volt talán a leghíresebb szereplő. Az Ace Ventura című film mellett számos reklámfilmben, valamint Bruce Springsteen „Dancing in the Dark” című klipjében is szerepelt. A Jóbarátok producerei eredetileg őt kérték fel Rachel Green szerepére, de ő Monica szerepéhez ragaszkodott, mert tetszett neki az „erős” karakter.

Forrás IMDB

Phoebe Lisa Kudrow miatt nem tudott gitározni

Lisa Kudrow nem tudott gitározni és nem is nagyon jött be a neki a hangszer. A színésznő még azt is felvetette, mi lenne, ha Phoebe Buffay választott hangszere inkább a bongó lenne? Gitártanárhoz küldték, de Kudrow nem kapott rá az ízére, így miután megtanult néhány akkordot bejelentette, hogy befejezte az órákat. Úgy döntött, hogy Phoebe majd csak egy maroknyi akkordot fog tudni. Így születhetett meg a karakter legnagyobb slágere, a „Büdös macska” (Smelly cat).

Forrás IMDB

Ursula és Phoebe bőrébe olykor Kudrow testvére bújt

Lisa Kudrow számára nem volt egyszerű egyszerre két karaktert játszani. Phoebe-t és ikertestvérét, Ursulát alakította, de nem érezte jól magát a jelentekben, melyekben mindkét karakter egyszerre tűnt fel.

Kiemelt tartalom
Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? 2024.9.9 10:48

„Nem szeretett dublőrrel játszani” – mondta Kevin S. Bright, a sorozat executive producere az Entertainment Weeklynek 2019-ben. Bright elmondása szerint Kudrow nővére, Helena szolgált testdublőrként, amikor Phoebe-nek és Ursulának együtt légtérben kellett tartózkodnia.

Forrás IMDB

„Azt hiszem, azért, mert érezte a stresszt, amit a húga is érzett, mikor ő volt a dublőre, fejben nem volt jól, így ezeket a jeleneteket egy kicsit trükkös volt leforgatni” – tette hozzá Bright. „De végül nagyon szórakoztató lett, amikor összeraktuk.”

Ross három évadon keresztül volt 29 éves

A harmadik évadban Chandler csokis tejjel kínálja Rosst, aki azzal utasítja vissza, hogy:

„Nem, köszönöm, 29 éves vagyok”.

A negyedik évadban, amikor a srácok rájönnek, hogy már nem szeretnek annyit bulizni, mint régen, Joey azt mondja Rossnak és Chandlernek, hogy még csak 29 évesek. Az ötödik évadban Ross azon töpreng, mit tegyen Emilyvel, és azt mondja:

„Vagy megtartom a feleségemet, és elveszítem az egyik legjobb barátomat, vagy megtartom a barátomat, és másodszor is elválok, mielőtt 30 éves leszek”.

Forrás IMDB

A vendégszínészek között Matthew Perry apja és Susan Sarandon lánya is szerepel

Hugh Laurie, Bruce Willis, George Clooney, Jeff Goldblum, Charlie Sheen, Sean Penn, Ben Stiller, Julia Roberts, Kristin Davis, Alec Baldwin, Anna Faris, Brad Pitt, Brooke Shields, Danny DeVito, Gary Oldman, Jill Goodacre, Jean-Claude Van Damme, Winona Ryder, csak néhány a Jóbarátokban feltűnő sztárok közül, akik gyakran önmagukat vagy karrierjükre ironikusan reflektáló karaktereket alakítottak.

John Bennett Perry, a Chandler Binget megformáló Matthew Perry apja is vendégszerepet kapott Rachel egyik kiszemeltje, Joshua apjaként. Nem ők alkották az egyedüli szülő-gyerek párost. Susan Sarandon, aki a Joey karrierjének csúcspontját jelentő Életünk napjai szappanopera egyik színésznőjét alakította, saját lányát pofozta fel a sorozatban. 

Rachel rekord hosszúságú terhessége

Rachel Monica májusi esküvőjén bizonyosodik meg terhességéről, csakhogy a pozitív terhességi teszt előtt minimum pár hetes terhes volt. Ezt követően nem sokkal Valentin nap előtt érzékeli a baba első rúgásait, kilenc hónappal később. Ugyan Emma pontos születési dátuma nem derül ki, de a szereplők ruháiból ítélve tavasszal vagy nyáron születhetett. Egyes rajongók számítása szerint április 4-én született, ennek fényében Rachel durván 11 hónapig volt terhes.

Monica üvöltő perselye

Monica séfként igazán kiélhette OCD-jét és kontrollmániáját, ennek azonban kollégái itták meg a levét. Bizonyára hallottad már a swear jar, vagyis káromkodós persely kifejezést, talán még dobtál is bele egy 50 forintost az iskolában vagy koliban. Monicának azonban a dühkitörései után kellett pár dollárt a „Monica befőttesüvege” feleiratú bödönbe süllyesztenie.

Forrás Jóbarátok

A 8. évadban, mikor Phoebe meglátogatja őt az étteremben, ott díszeleg a polcon az üveg, és miután Monica felemelte a hangját, a többiek jelentőségteljesen elhallgatnak, mire ő közli, hogy nem fog több pénzt bedobni az üvegbe.

Phoebe a saját testvérének adott óvszert

Forrás Jóbarátok

Mielőtt még Phoebe apját keresve felfedezi, hogy van egy öccse, a sorozat elején elveszíti helyét a Central Perk zenészeként. Ezután rövid időre utcazenésznek áll, ekkor rohan oda hozzá egy fiú, hogy visszakérje az óvszert, amit véletlenül beledobott a gitártokjába. Ez a fiú nem más, mint Phoebe öccse, Frank Jr.

Forrás Jóbarátok

Amikor mindenki Arquette lett

A 6. évad The One After Vegas című epizódja Courteney Cox és David Arquette házassága után került adásba. A készítők nászajándékként pedig minden színész nevét megtoldották az Arquette vezetéknévvel a főcímben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!