2024.8.18 8:46
Olvasási idő 4:50
Maier Péter

Így csapta ki magát Ryan Reynolds az új Deadpool-filmre, hogy ne nézzen ki rosszul Hugh Jackman mellett

Így csapta ki magát Ryan Reynolds az új Deadpool-filmre, hogy ne nézzen ki rosszul Hugh Jackman mellett
Forrás Disney/Marvel
SPORT DEADPOOL FILMEK FITNESZ MARVEL RYAN REYNOLDS

A színész régi jó barátja, aki egyben az edzője is, elárulta, mik voltak a célok, és hogyan igyekeztek elérni őket Reynoldsszal, akinek a munkamoráljáról is ejtett egy-két szót.

Amikor Ryan Reynolds olyan állást kap, amiben meg kell menteni a világot, mindig tudja, kire csörögjön rá először: az ilyenkor bejáratott kontaktja nem más, mint Don Saladino, aki az elmúlt 14 évben barátja és edzője volt. Saladino egy igazi sztártréner, a Lumen (nem a Palotanegyedben lévő kávézó, hanem egy fitneszmárka) nagykövete, éppen Hugh Jackman mutatta be őket egymásnak, amiből aztán egy közel másfél évtizedes együttműködés lett az edzőteremben. A személyi edző a brit GQ-nak mesélt arról, hogy milyen edzésteret követtek Reynoldsszal, hogy a karakter megformálásához illő formába kerüljön. 

Határozz meg egy elérhető célt!

Reynolds és Saladino már az első Deadpooltól kezdve azt tűzte ki célul, hogy a karakter hitelesnek tűnjön. Nem akartak CGI-t, inkább belerakták a melót, hogy a színész minden egyes kaszkadőrmutatványt maga tudjon végrehajtani. A hangsúly inkább az atletikusságon volt, mintsem azon, hogy esztétikai értelemben a lehető legkimunkáltabbnak tűnjön az izomzata.

A klasszikus testépítés és a nagy – de a mozgásban korlátozó – izmok helyett Saladino arra ment rá, hogy Reynolds képes legyen ablakokon átugrani és szemtől szembe menni Jackmannel, miközben a szimmetrikus alak megtartására helyezte a hangsúlyt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DON SALADINO (@donsaladino) által megosztott bejegyzés

„A ruhája nagyon feszes, tökéletesen illeszkedik rá” – magyarázza Saladino. „A ruha alatt Ryan hihetetlenül jól néz ki, de sokkal nehezebb így kidomborítani az erényeit, mintha az egész film alatt félmeztelen lenne”. Reynolds nem nőhetett túl nagyra, és nem is fogyhatott le nagyon, hogy a szuperhősszerkó megfelelően álljon rajta.

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

Bár a hősködésnek nincs korhatára, 47 évesen Reynolds már araszolgat az apatest felé, úgyhogy volt vele munka bőven. „Együtt mentünk végig ezen az úton, és egyre tapasztaltabbak lettünk“ – mondja az edző, aki pont egyidős a színésszel.

A korral jön a bölcsesség

Aki régóta űzi az ipart, tudja, hogy a három kemény edzésnap utáni izomlázra nem az a megoldás, hogy a negyediken is megküldjük az izmainkat. Sokkal jobb opció ilyenkor, ha másképpen mozgatjuk át a testünket. Saladino ezt hívja „selymezésnek“, ugyanis szerinte kicsit a fogselyemhez hasonlítható a dolog: „Amikor fogselymet használsz, gondoskodsz róla, hogy a fogak simák és tiszták legyenek. A célom, hogy ugyanezt tegyük az izületekkel” – fogalmaz utalva arra, hogy ilyenkor az a cél, hogy a savat eltávolítsák az izmokból.

A „selymezős napok“ többféle mozgásformát tartalmaznak emelés helyett: gyaloglás, futás, hasazás, kiegészítő gyakorlatok a karoknak. Javallott ilyenkor még, hogy az illető csak lógjön egy rúdról, ezzel megnyitva a hátizmokat, miközben kihívást jelent, hogy megtartsa magát, és jót tesz vele a könyökének. Ezen felül bármilyen kisebb terhelésű edzés jól jöhet, ami lehetővé teszi a test és az idegrendszer számára, hogy regenerálódjon, miközben aktív marad.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Men's Health (@menshealthmag) által megosztott bejegyzés

„Bárcsak ezekkel tisztában lennének az emberek már a húszas éveikben” – mondja Saladino. „Ryannél régebben minden a gyúrásról szólt. De mióta együtt dolgozom vele, öt perc helyett már 15 lett a bemelegítés. Azzal töltjük ki ezt az időt, hogy a farizmainkat beizzítsuk, a csípőnket megmozgassuk és a gerincünket megnyissuk kicsit. Olyan is van, hogy felmegyünk a futópadra, és 10-15 másodpercig 80 százalékos tempót csinálunk, így a testünk rugalmasabbá válik.”

Kiemelt tartalom
Netflix, Disney+, Max és SkyShowtime újdonságok szeptemberre, ha már alig vártad, hogy vége legyen a nyárnak Netflix, Disney+, Max és SkyShowtime újdonságok szeptemberre, ha már alig vártad, hogy vége legyen a nyárnak 2024.8.31 8:23

Ez a megközelítés tette lehetővé Reynolds számára, hogy 50 felé közeledve is aktív maradjon. „Meg akarod tartani az erőt és az izmokat, ahogy öregszel. Ryan megtanult élni és élvezni azokat a dolgokat, amiket szeret, de amikor eljön az ideje, hogy munka van, és rám csörög, utána képes odatenni magát nap mint nap.“

Rivalizálás, az nuku

„Az emberek azt hiszik, hogy a hírességeknek mindenük megvan: edzőik, táplálkozási tanácsadóik, de Ryannek például pont nincs dietetikusa”

– mondja Saladino. „Én készítek neki étrendet, és az idő nagy részében teljesen egyedül csinálja végig. Ugyanannyit van különböző időzónákban, mint amennyit otthon. Hatalmas vállalkozásokat vezet. Láttam már betegnek a fickót, és akkor sem vett ki egy napot sem. Rengeteg stresszt és nyomás van az életében.”

Semmi sem növeli jobban a nyomást, mint belépni a történelem egyik legnagyobb franchise-jába úgy, hogy közben Hugh Jackman Rozsomákja a riválisod. 

Ryan Reynolds és Hugh Jackman augusztus elején együtt vendégeskedtek Jimmy Kimmel műsorában
Ryan Reynolds és Hugh Jackman augusztus elején együtt vendégeskedtek Jimmy Kimmel műsorában Forrás Disney/Randy Holmes

„Ryan, Hugh és most már Shawn [Levy, a rendező] is közeli viszonyt ápolnak” – mondja Saladino. „Őszintén szólva a forgatáson úgy éreztem, történelmet írunk. Olyan tökéletességgel és részletességgel közelítették meg a dolgokat, ami számomra elképesztő volt.

Saladino szerint nem volt rivalizálás, nem volt cél, hogy Jackmant túlszárnyalják.

„Ő és Hugh nagyszerű kapcsolatban vannak. Egyszer Hugh felém fordult, és azt súgta: »A haverod most van a csúcson. Nézd meg, mit művel!«. Sugárzott belőle, mennyire büszke Ryanre”

– meséli az edző. Jackmannek egyébként külön trénere volt, és Saladino szerint teljesen más edzésterv szerint dolgoztak, bár valószínűnek tartja, hogy a két színész együtt is lement a terembe, amíg a film promóciója miatt úton voltak.

Az étrend nem nagy vasziszdasz

Saladino saját bevallása szerint sosem arról volt híres, hogy a színészeit szigorú kalóriaszabályozásra kényszerítette volna. Ehelyett inkább az „anyagcsere rugalmasságát” priorizálja, és az állati fehérje, a finom szénhidrátok, a rostok és az egészséges zsírok keverékét támogatja.

Kiemelt tartalom
Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak 2024.8.29 11:19

„Nem szabad sanyargatni magad” – magyarázza az edző. „Az emberek elszúrják, mert elkezdik korlátozni a kalóriákat, és a szervezetük alapvetően elkezd leállni. Lassan kell elkezdeni bevezetni a kalóriákat és felépíteni az étrendet.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DON SALADINO (@donsaladino) által megosztott bejegyzés

Saladino szerint Reynolds nem riad meg attól, hogy nap mint nap „unalmas ételeket” kell ennie.

„Nem is lehetne uncsibb annál, amit mi eszünk” – mondja Saladino. Bár, ami az edzésdiétáját illeti, a pulykahúsgombóc, a lazac, a csirke, az édesburgonya, a rizs, a fehérjepor, a tojás és az alkalmi pizza nem hangzik akkora kínzásnak.

„Szereti a zöldségeket, aminek én nagyon örülök. Fontos nekem, hogy minden, amit eszik, nagyon rostos legyen, bár ezt szerintem ő nem is realizálta. Mindenesetre megkapja a napi 35 grammot” – fogalmaz az edző.

És akkor a lényeg: hogyan edzheted magad Deadpoolra?

Bár Saladino nem szívesen adja ki ingyen a legféltettebb szakmai titkait, ízelítőként felajánl egy egyszerűsített mintát Reynolds kimerítő felsőtest-edzéséből, aminek elégnek kell lennie ahhoz, hogy a hétköznapi hősöket próbára tegye.

Csináld ezeket három sorozatban, 15 ismétléssel, és két sorozat között 60-90 másodperc pihenőt tarts.

Chest press

Feküdj hanyatt egy padon, mindkét kezedben egy-egy kézisúlyzóval. Emeld fel egyenes karral súlyokat, úgy, hogy a mellbimbóddal egy vonalban legyenek. Lassan ereszd le, majd nyomd ki.

Incline Chest Press

Állítsd a padot úgy, hogy a felső tested nagyjából 30-45 fokban megemelkedjen, és ismételd meg az előző mozdulatot. Ezúttal a mellizmok felső részénél kell érezned az égést.

Wide Grip Lat Pulldown

Ülj a lehúzó hátgéppel (lat pulldown machine) szemben. Szélesen fogd meg a rudat, és húzd össze a hátizmaidat úgy, hogy a rudat az állad alá húzod. Tartsd kicsit, majd lassan engedd vissza a rudat a kiindulási helyzetbe.

Cable Fly

Az egyik legkirályabb mellizmogyakorlat a jó öreg csigán való összehúzás. 

A fogantyúkat vállmagasságban tartva fogd meg, és told őket előre a mellkasod elé. Lassan csináld visszaféle a mozdulatot, érezve a húzást a mellkasod mentén, majd ismételj.

Single Arm Machine Row

Az egykezes evezést gépen kényelmes súllyal csináld, Dolgozd végig a teljes tartományt és az ismétléseket lassan az egyik karoddal, majd válts a másikra. Fontos, hogy ne siesd el, összpontosíts arra, hogy helyesen, és ne arra, hogy gyorsan csináld.

DB Side Raise

Oldalemelés. Állj egyenesen, kezedben egy pár súlyzóval. Emeld fel a karjaidat úgy, hogy T alakot alkoss a testeddel. Tartsd a súlyt a tetején egy másodpercig, majd lassan engedd le a következő ismétléshez.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!