2024.8.14 9:59
Olvasási idő 0:41
Szöllősi Anna

Ezek a szakok voltak a legnépszerűbbek a pótfelvételizők körében

KÖZÉLET EGYETEM FELSŐOKTATÁS FELVÉTELI OKTATÁS

Az idei pótfelvételi eljárásban több mint 17 ezren adták be jelentkezésüket magyar egyetemekre és főiskolákra, a pótfelvételizők közel fele állami ösztöndíjas képzést jelölt meg.

„Kifejezetten sikeres volt a pótfelvételi, több mint 17 ezren adták be jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra“ – mondta keddi sajtótájékoztatóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára.

Az MTI tudósítása szerint Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott: a felvételizők 65 százaléka nemzetgazdasági, munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott. Ide tartoznak többek közt a műszaki, az agrár- és a természettudományos szakok, valamint a pedagógusképzés – tette hozzá.

Kiemelt tartalom
Alig maradt fiatal tanár a magyar iskolákban, a 60 felettiek száma viszont egyre csak emelkedik Alig maradt fiatal tanár a magyar iskolákban, a 60 felettiek száma viszont egyre csak emelkedik 2024.5.21 12:23

Az államtitkár külön örömét fejezte ki amiatt, hogy az idei pótfelvételi eljárásban a pedagógusképzés lett az "aranyérmes", erre a területre több mint 4700-an adták be a jelentkezésüket. Az államtitkár tájékoztatása szerint a fiatalok körében népszerű még az orvosi, az informatikai és a műszaki képzési terület is.

Varga-Bajusz Veronika közlése szerint a pótfelvételizők 44 százaléka állami ösztöndíjas képzést jelölt meg, a jelentkezők kétharmada alapképzésre szeretne bekerülni, 15 százalékuk pedig mesterképzésre felvételizett.

A felvételi eljárás hiánypótlási szakasza augusztus 15-ig tart, ezután tartják meg az egyetemek a szóbeli elbeszélgetéseket, intézményi felvételiket. A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg, a pótfelvételin sikeres leendő hallgatók így szeptemberben megkezdhetik tanulmányaikat a választott szakon.