2024.8.13 9:41
Olvasási idő 0:53
Szécsi Krisztián

Hatalmas kőkeresztet kap a Szabadság-szobor, hiába ellenezték a műemlék jogörökösei

KULTÚRA BUDAPEST ÉPÍTÉSZET

Bár az építést végző Art1st Design Stúdió megkereste az örökösöket, kérésük ellenére is felkerül a kereszt a talapzatra. A főváros főépítésze, Erő Zoltán a sajtótól értesült, hogy megváltoztatták a műemlék eredeti koncepcióját.

Hatalmas fehér keresztet kap a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzata, derül ki a Nemzeti Hauszmann Program (NHP) által kiadott hétfői közleményből. Az íráshoz csatolt látványterven jól látható, hogy a kereszt közvetlenül a szobor emelvénye előtt fog magasodni. 

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk“ – írja a posztban az NHP.

Az általuk emlegetett katonaszobor a rendszerváltás alatt tűnt el a talapzatról és került a Szoborparkba, ezt követően az emlékmű Kisfaludi Strobl Zsigmond eredeti koncepciója alapján díszítette a Gellérthegy csúcsát.

A HVG cikke szerint a kereszttel kapcsolatban az építést vezető Art1st Design Stúdió megkereste Kisfaludi Strobl jogörököseit, akik egyértelműen jelezték, hogy nem járulnak hozzá a kőkereszt felállításához. A főváros főépítésze, Erő Zoltán a laptól tudta meg, hogy nem a tervek szerint újítják fel az emlékművet. Szerinte nincs szükség egy újabb szimbólumra a szoborcsoportban, hiszen a terület már most is túlzsúfolt a szimbólumoktól. 

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 5 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt Hová menjünk, miket nézzünk októberben? – 5 kiállítás, amivel feldobhatod az idei őszt 2024.10.5 8:04

A Citadella eddig is sokat kritizált átépítését és felújítását a jelenlegi közlés szerint várhatóan 2026-ban fejezi be a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. Az erőd falait az északi és a déli oldalon megnyitották, a Szabadság-szobor mögött pedig egy hatalmas lépcsősort alakítottak ki.