2024.8.15 12:13
Olvasási idő 2:48
Kremmer Magdi

A TikTok férfiképei a Golden Retriever fiúktól a finance bro-ig – Mit mond el a társadalmunkról a közösségi média férfiideálja?

A TikTok férfiképei a Golden Retriever fiúktól a finance bro-ig – Mit mond el a társadalmunkról a közösségi média férfiideálja?
Forrás Getty Images, Canva
TÁRSADALOM PÁRKAPCSOLAT TIKTOK TREND

Egy éve mindenki golden retriever fiúra vágyott, most pedig pénzügyes, magas és kék szemű párt keresnek maguknak a tiktokozók. De hogyan befolyásolják a trendek az ideális férfiről alkotott képünket, és tényleg ennyire gyorsan változik az ideál?

Ha leülünk megnézni egy régi filmet, merőben más férfi főhősökkel találjuk szembe magunkat, mint manapság. A 80-as 90-es években még a hipermaszkulinitás uralkodott, amikor David Hasselhoff és Arnold Schwarzenegger jelentették a férfiideált. Akkoriban a tökéletes férfi erős volt és izmos, egy igazi hús, aki mindegy, hogy a vízbefulladástól vagy a robotok uralma alól, de mindenképp megment téged (és az egész világot). Ezek a macsók nem mutattak gyengeséget, nem voltak érzelgősek és nem sírtak. A 2000-es években aztán kicsit lazulni kezdtek a klasszikus nemi szerepek és bár még mindig főként hagyományosan maszkulin tulajdonságok jellemezték az ideális férfit, az érzelmesség, a romantika, a gyengédség is erénnyé vált. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

David Hasselhoff (@davidhasselhoff) által megosztott bejegyzés

A 2010-es években már sokkal inkább fellazultak a gender normák és mostanra eljutottunk oda, hogy jobban keverednek a feminin és maszkulin tulajdonságok, mint valaha. Olyan tulajdonságokat is értékelünk, sőt kívánatosnak tartunk a férfiakban, amelyek korábban hagyományosan női tulajdonságokként jelentek meg és nincs egy általános férfi karakter, amelyet mindenki egységesen idealizálna. Még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az olyan sztárok, mint a legyőzhetetlen Thort alakító Chris Hemsworth vagy az épp felfutó Glenn Powell, akik a klasszikus férfi kép megtestesítői. Jóképűek, izmosak és erősek, az általuk alakított karakterek befolyásosak, magabiztosak és képesek megvédeni másokat. Ezzel szemben (vagy inkább ezzel párhuzamosan) viszont korunk egyik legsikeresebb színésze Timothée Chalamet, aki nem, vagy csak részben felel meg ezeknek a hagyományos értékeknek és, aki Harry Styles-sal együtt ékszert hord, körmöt fest és csillogós szettekben feszít. Úgy tűnik, hogy nincs egyféle ideál, és végre tényleg a preferenciáink határozhatják meg azt, hogy mit találunk vonzónak. Időről-időre azonban mégis felbukkan egy-egy trend, ami megpróbálja meghatározni, hogy milyen az ideális férfi. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Timothée Chalamet (@tchalamet) által megosztott bejegyzés

A golden retriever fiúk

Egy évvel ezelőtt kezdett igazán nagyot menni a Golden Retriever Boyfriend trend a TikTokon. A felhasználók egymás után mutatták be, hogy milyen egy golden retriever csávóval az élet. Ezek a fiúk és férfiak igazán érzelmesek, játékosak, hűségesek és imádják a partnerüket – pont, mint egy édes golden retriever kutya. Nem toxikusak, mernek beszélni az érzelmeikről, alapvetően jókedvűek és kedvesek. Képesek érzelmi biztonságot nyújtani, nem vernek át, nem csalnak meg. A trend lényegében az ilyen férfiak ünnepléséről, dicséretéről szólt, miközben azt is hangsúlyozta, hogy a hagyományos maszkulinitástól eltérő tulajdonságok is mennyire értékesek és kívánatosak egy kapcsolatban. Sokan kifejezték TikTokon, hogy a bemutatott tulajdonságok fontosak, és hogy nagyon is vágynak egy Golden Retriever párra.

@ben_and_jas Anybody else 🤦‍♀️😂 #goldenretrieverboy#boyfriend#morningcuddles#relationship#couples♬ original sound - Ben & Jas


Pénzügyes srácok

Ezzel szemben az idén felkapottá vált “man in finance trend” teljesen más férfiképet tár elénk. A 27 éves TikTokker, Megan Boni egy szatirikus klipet tett közzé TikTokon idén áprilisban „Megírtam a nyár dalát?” felirattal. Az ikonikussá vált refrén: „I'm looking for a man in finance, trust fund, 6'5", blue eyes.” Magyarul kb. annyit jelent: „Pénzügyben dolgozó férfit keresek, családi vagyonnal, kék szemekkel és 195 centivel.” Boni elmondása szerint azokat a fiatal, szingli nőket szerette volna kifigurázni a videóban, akik nem tudnak párt találni maguknak, de teljesen irreális és főleg materiális, felszínes elvárásokat állítanak a potenciális partnerek elé. Az eredeti céllal ellentétben a dalt sokan komolyan vették, és rengeteg népszerű videó született olyan lányokról, akik tényleg egy pénzügyben dolgozó, gazdag és jóképű férfit keresnek. Persze többen új szöveget írtak a dallamra, különböző felhasználók énekelték meg, hogy ki-ki milyen férfit keres.

@industrieclothing If @FISHBOWL can’t get her a date, nothing will #finance#financetok#financebro#songofthesummer#financebros#sydney♬ Looking for a man tima remix - Tima Pages

Bár nagyon meghatározónak érezhetjük őket, ezek a trendek csak ideig-óráig élnek és állandóan változnak. Nagy eltérések vannak aközött, hogy milyen értékeket emelnek ki egy férfiban; ami egy időben jó tulajdonságnak számított, hirtelen hiányossággá válhat, és fordítva. Szerencsénkre azonban úgy tűnik, hogy manapság már sokkal szabadabban fejezhetjük ki az egyéni stílusunkat, személyiségünket és preferenciánkat, és az ideális férfihez kapcsolódó trendek változatossága és gyakorisága is azt mutatja, hogy valójában nem létezik egy általános ideál: egyénenként, koronként, kultúránként folyamatosan változik, hogy ki mit keres a másikban, és most nagyobb szabadságunk van erre, mint valaha.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!