2024.7.26 17:08
Olvasási idő 0:47
Kovács M. Dávid

Gyújtogatásokkal szabotálták a párizsi olimpia nyitóünnepségét

KÖZÉLET 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA FRANCIAORSZÁG OLIMPIA PÁRIZS

A párizsi olimpia megnyitója előtt gyújtogatók okoztak közlekedési káoszt Franciaországban. Gabriel Attal miniszterelnök összehangolt támadásokról beszélt, szerinte az elkövetők tudták, hol kell lecsapni.

Mostanáig mintegy 800 ezer utas terveit boríthatták a francia gyorsvasút-hálózaton pénteken elkövetett gyújtogatások – közölte a New York Times cikke szerint a nemzeti vasúttársaság.

Gabriel Attal francia miniszterelnök közlése szerint a francia vasúthálózat elleni összehangolt gyújtogatások miatt az ország hírszerzését és a biztonsági erőket is mozgósítani kellett.

A Sky News híre szerint a kormányfő előre megtervezett, összehangolt műveletekről beszélt. „A kulcsfontosságú pontokat vették célba, ami a vasúthálózat bizonyos fokú ismeretéről tanúskodik. Tudták, hogy hol kell lecsapni“ – mondta.

A párizsi olimpia megnyitója előtt gyújtogatók okoztak közlekedési káoszt Franciaországban.
A párizsi olimpia megnyitója előtt gyújtogatók okoztak közlekedési káoszt Franciaországban. Forrás Umit Donmez / Anadolu / Getty Images

A francia vasút, az SNCF korábbi közlése szerint az atlanti, az északi és a keleti vonal is súlyosan érintett, illetve az egyik olimpiai helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik szerelvény.

Az SNCF szintén „több, egyidőben végrehajtott rosszindulatú cselekményről“ kommunikált, a történtek háttere azonban egyelőre nem tisztázott.

A francia vasúttársaság közlése szerint a károk helyreállítása már megkezdődött, ám a munkálatok várhatóan egész hétvégén eltartanak, ezért arra kérték az utazóközönséget, hogy lehetőleg halasszák el az utazásaikat.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

Az olimpia megnyitóját 19.30-tól tartják a Szajnán. Az MTI híre szerint a folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, és mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián.

Az eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.