2024.7.23 13:37
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Megérkezett Szimler Bálint Locarnóban versenyző filmjének előzetese

FILMEK + SOROZATOK FEKETE PONT FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM RÉV MARCELL SZIMLER BÁLINT

Teasert kapott Szimler Bálint és Rév Marcell közös filmje, a "Fekete pont", ami ősztől a magyar mozikban is látható lesz.

Teaser előzetes készült Szimler Bálint Fekete pont című filmjéhez, ami hamarosan a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál első- és másodfilmes alkotókat felvonultató szekciójában versenyez.

A film egy iskolán keresztül mutatja be a magyar valóságot: ájuldozó gyerekek és végeláthatatlan beszédek a tanévnyitón, finomfőzelék és hipós felmosóvíz jellegzetes szaga a menzán.

Szimler Bálint: Fekete pont
Szimler Bálint: Fekete pont Forrás Mozinet

Szimler filmjében a Berlinből hazaköltözött, tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmesterkultúrában megragadt intézményi rendszernek.

A Fekete pont rendezője és írója Szimler Bálint, a filmet az Emmy-díjas magyar operatőr, Rév Marcell fényképezte, aki korábban az Idol színész-énekesének is forgatott gyönyörű videóklipet, de Bad Bunny Baticano című klipjén is dolgozott. A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő film független alkotásként valósult meg számos hazai producer együttműködésében. 

A svájci vetítés után azonban a hazai közönségnek sem kell sokat várnia a filmre, a Fekete pont ugyanis szeptember 19-től a Mozinet forgalmazásában lesz látható a hazai mozikban.

A Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő és a Könnyű leckék. Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus, illetve Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

Az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű A kategóriás filmfesztivált immár 77. alkalommal rendezik meg idén augusztus 7. és 17. között.

Fekete pont előzetesét itt lehet megnézni: