2024.7.10 11:07
Olvasási idő 1:04
Maier Péter

Magyar független filmet is beválogattak a locarnói filmfesztivál idei programjába

FILMEK + SOROZATOK FEKETE PONT FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM RÉV MARCELL SZIMLER BÁLINT

Egy A listás filmfesztiválon versenyezhet Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Rév Marcell által fényképezett "Fekete pont".

Szimler Bálint független produkcióként megvalósult, Fekete pont című filmjét beválogatták a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjának Concorso Cineasti del Presente szekciójába – közölte szerkesztőségünkkel a Mozinet.

A svájci seregszemle az egyik legrégebben alapított A listás filmfesztivál, a Concorso Cineasti del Presente szekcióban első- és másodfilmes feltörekvő, tehetséges alkotók munkái láthatóak.

Nagyon megható volt, mert egyszerre több nagy filmfesztivál is komolyan érdeklődött a Fekete pont iránt. Végül nekünk kellett eldönteni, hogy a locarnói meghívást fogadjuk el

– fogalamazott Szimler Bálint rendező, aki a Cannes-ban debütált Itt vagyok, és a kultikus státuszba került Balaton Method után most készítette el első fikciós nagyjátékfilmjét.

A filmben a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek.

Kiemelt tartalom
A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja 2024.10.4 14:05

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pontnak az a Rév Marcell volt az operatőre, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Rév egyébként már korábban is Szimler állandó alkotótársa volt.

A rendező szerint szerint az alkotás „nagy filmszakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával, és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

Jelenetkép a "Fekete pont" című filmből
Jelenetkép a "Fekete pont" című filmből Forrás Mozinet

A Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő és a Könnyű leckék. Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus, illetve Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7. és 17. között rendezik meg. A Fekete pont a fesztivált követően a magyar mozikban is látható lesz.