2024.7.19 15:40
Olvasási idő 0:47
Krajnyák Petra

Idén először magyar fellépő is lesz a pozsonyi Pride-on

KULTÚRA GYENGE VERONI KÖLTÉSZET LMBTQ POZSONY PRIDE SLAM SZLOVÁKIA

Gyenge Veroni slammert a pozsonyi felvonulás szervezői kérték fel az együttműködésre.

Idén először magyar nyelvű fellépéssel is készülnek a pozsonyi Pride szervezői, írja a Napunk. Gyenge Veroni egy korábban sosem hallott slammel készül a felvonulásra. Mint mondja, a 2022-es pozsonyi terrortámadás nyomán ismertté vált Tepláreň bár tulajdonosa, Roman Samotný kérte fel, hogy lépjen fel a szlovák főváros idei Pride-ján.

„Nagyon örültem, mert kimondottan a célom volt, hogy többet beszélgessünk egymással, mint kisebbség a kisebbséggel. A szlovák queer közösségben erre van nyitottság. Eddig nem sok szó esett arról, milyen több kisebbséghez tartozni, mit tesz ez a lelkeddel” – mondta a lapnak Gyenge Veroni.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gyenge Veroni (@vonnieweak)

A szombaton zajló LMBTQ-felvonulást idén „a queer kultúra is szlovák kultúra“ szlogennel rendezik meg. A szervezők ezzel a szlovák kultúra sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a nemzeti kultúrának a queer személyek és más kisebbségek is egyenértékű tagjai.

Kiemelt tartalom
A patriotizmustól elvakulva nem látjuk, ki is lehetett a valódi agresszor a Hámori Vs. Helif botrányban A patriotizmustól elvakulva nem látjuk, ki is lehetett a valódi agresszor a Hámori Vs. Helif botrányban 2024.8.7 10:23

A tizennegyedik pozsonyi Pride szombat délben kezdődik, azonban a pontos útvonalat és az egyes fellépők szereplésének pontos időpontját biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Gyenge Veroni 1994-ben született Vágkirályfán, jelenleg Pozsonyban él. 2015-ben kezdett el slammelni, azóta is aktívan ír verseket, slameket és rappeket szlovák, magyar és angol nyelven is. A szlovákiai magyar költő 2021-ben a kilencedik Slam Poetry Országos Bajnokság győztese lett, a 2022-es Slam Poetry Világbajnokságon ő képviselte Magyarországot.