2024.7.18 15:18
Olvasási idő 1:14
Szöllősi Anna

Von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke, Orbán moszkvai látogatásához is volt egy-két szava

KÖZÉLET ENTR EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI UNIÓ MAGYAR PÉTER ORBÁN VIKTOR URSULA VON DER LEYEN

Ismét Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke, aki beszédében békemissziónak nevezte a magyar miniszterelnök Putyinnál tett látogatását.

Az Európai Parlament csütörtökön újraválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe, így a német politikus újabb öt évet tölt az uniós végrehajtó intézmény élén.

A titkos szavazáson az Európai Néppárt frakciójának politikusa 401 igen szavazatot szerzett, 284-en nemmel szavaztak, 15-en tartózkodtak. Újraválasztásához a 720 tagú testület abszolút többségére, vagyis legkevesebb 361 képviselő szavazatára volt szükség.

A második ciklusára a bizottság elnöke nagyobb fölénnyel tudott nyerni: Von der Leyent 2019-ben csupán 383 szavazattal választotta meg a brexit előtti Európai Parlament, vagyis akkor még több képviselő szavazhatott.

Ahogy ilyenkor szokás, Von der Leyen a szavazás előtt tartott egy beszédet, amelyben elmondta, mik lennének a tervei bizottsági elnökként. A beszéd egy pontján Von der Leyen a neve említése nélkül nekiment Orbán Viktornak, aki nemrég Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt.

Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába látogatott. Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint a megnyugtatása a másik félnek. Ez a megbékítő látogatás nem ért el semmit


– idézi Von der Leyent a 24.hu.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett: Orbán látogatása után két nappal Putyin bombái egy gyermekkórházat és szülészetet találtak el, ami „nem véletlen, hanem egy nagyon is jeges üzenet volt.“ Moszkva szerint egyébként Orbán Viktor a lehető legjobb közvetítő a nagyhatalmak között.

Magyar Péter meghívta, örömmel jönne Magyarországra

Közben Magyar Péter személyesen is találkozott Ursula von der Leyennel, akit egyúttal Magyarországra is meghívott. „Ősszel szeretettel várjuk Magyarországon, hogy személyesen találkozhasson a magyar emberekkel“ – írta Facebook-oldalán.

Kiemelt tartalom
Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt 2024.8.8 11:14

Magyar posztja szerint a politikus szívesen eljönne Magyarországra, „egy személyes látogatás alkalmat nyújtana arra is, hogy elnök asszony cáfolja a fideszes propaganda személyével kapcsolatos hazugságait“.

Ez a cikk az ENTR európai tartalomgyártói hálózat részeként valósult meg.