2024.7.12 11:21
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere

KÖZÉLET BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY VITÉZY DÁVID

A Nemzeti Választási Bizottság újból eredményt hirdetett: Karácsony Gergely 293 szavazattal végzett Vitézy Dávid előtt.

A legutóbbi főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása után Vitézy Dávid a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere.

„A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy szavazattal is előttem lesz, akkor természetesen a választás győztesének és a következő ciklus legitim főpolgármesterének fogom tekinteni. Ez a pillanat most következett el“ – írja Vitézy.

Az újraszámlálás a végeredményt nem módosította, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámlálását, melynek lebonyolításáról hétfő délután döntött a Nemzeti Választási Bizottság. Ennek értelmében július 9. és 11. között, keddtől csütörtökig, kerületenként számolták újra a korábban leadott szavazatokat.

A bizottság a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában pénteken 11 órakor, nem sokkal Vitézy posztja után újból eredményt hirdetett, melynek értelmében Karácsony 371 538, Vitézy 371 245, a Mi hazánkat képviselő Grundtner András pedig 38 984 szavazatot kapott.

Az újraszámolás során 363 Karácsony-, 112 Vitézy- és 53 Grundtner-szavazatot találtak, ezek figyelembe vételével a főpolgármester végül 293-tal több voksot szerzett, mint legesélyesebb kihívója, Vitézy Dávid.

A kedd délután kezdődő újraszámolás egyébként mindjárt nézeteltéréssel kezdődött, többek között azzal kapcsolatban, hogy hova kerüljenek a még ki sem bontott urnák.

Kiemelt tartalom
Vitával és rosszul elszámolt szavazatok leleplezésével indult a budapesti szavazatok újraszámolása Vitával és rosszul elszámolt szavazatok leleplezésével indult a budapesti szavazatok újraszámolása 2024.7.9 16:32

Az újraszámlálás előzményeiről itt olvashattok bővebben.