2024.7.9 16:32
Olvasási idő 0:49
Masszi-Rigó Csilla

Vitával és rosszul elszámolt szavazatok leleplezésével indult a budapesti szavazatok újraszámolása

KÖZÉLET BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS POLITIKA VITÉZY DÁVID

Már zajlik a budapesti főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása. A folyamat csütörtökig tart, pénteken lehet legkorábban eredmény.

Július 9-én, kedden, kezdődött, és egészen csütörtökig tart a budapesti főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása. Az újraszámlálás nyilvános, a folyamatot nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint Karácsony Gergely és Vitézy Dávid delegáltjai is felügyelik.

A most lejátszódó háromnapos folyamat hasonló lesz a júniusi választási eljáráshoz: megszámlálják a szavazatokat, megvizsgálják, érvényesek-e, illetve azt is, hogy valóban arra a jelöltre adták-e le, akihez el lett könyvelve.

Forrás MTI/ Vasvári Tamás

A Telex értesülései szerint a kedden délután kezdődő újraszámolás máris nézeteltéréssel kezdődött, a Választási Iroda és Karácsony Gergely delegáltjai között ugyanis vita alakult ki arról, hova kerüljenek a még ki sem bontott urnák. A kezdést követően nem sokkal máris találtak egy problémás szavazólapot, amelyet korábban Karácsonyra leadott szavazatként értékeltek, azonban valójában Vitézy-szavazat volt. Ilyenre máshol is volt példa, a 17. kerület 6. szavazókörében hét darab, tévesen Vitézy Dávidnak elszámolt, valójában azonban Karácsony Gergelyre adott szavazatot is találtak.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

Az érvényes szavazatokat kerületenként, a helyi választási irodák (HVI) köztisztviselői vizsgálják át újra. Július 9-én, kedden nyolc kerületben, az I., az V., a VI., a VII., a XVI. a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületekben fognak újraszámolni, a másik tizenöt kerüet szavazatait szerdán és csütörtökön számolják újra. A végleges eredményt leghamarabb pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság.

Az újraszámlálás előzményeiről itt olvashattok bővebben.