2024.7.8 13:34
Olvasási idő 0:57
Szöllősi Anna

Újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot

KÖZÉLET BUDAPEST KARÁCSONY GERGELY POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS POLITIKA VÁLASZTÁSOK VITÉZY DÁVID

Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett.

Az Alkotmánybíróság helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését, ami helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét, vagyis a Karácsony Gergely győzelmét megállapító NVB-határozatot. A Kúriának ezért új döntést kellett hoznia: a vasárnap közzétett végzésben elrendelik a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.

Az MTI felidézte: a Kúria háromtagú tanácsa a megismételt eljárásban hozott döntést azzal indokolta, hogy a jelöltek között nagyon alacsony volt a szavazatkülönbség (0,005 ezrelék), ezért „a demokratikus választás tisztaságának megóvása, az aggálytalan szavazatszámlálás, a főpolgármester-választás eredményének jogszerű és végleges lezárása érdekében“ szükséges az érvényes szavazatok újraszámlálása, és ennek alapján a főpolgármester-választás eredményének „esetleges módosított eredmény szerinti tartalommal történő megállapítása.“ Vitézy Dávid vasárnap este úgy reagált a döntésre, hogy szerinte ilyen szoros eredménynél más országokban alapból teljes újraszámlálás lett volna a protokoll. 

Karácsony Gergely főpolgármester szintén a közösségi oldalán kommentálta a Kúria határozatát: 

Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait

A posztban megjegyezte: az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett.


„Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban“ – írja.