2024.6.14 19:38
Olvasási idő 0:44

Megérkeztek a hivatalos eredmények, Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere

KÖZÉLET KARÁCSONY GERGELY ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS POLITIKA VÁLASZTÁSOK VITÉZY DÁVID

Véget ért a szavazatok újraszámlálása Budapesten, az NVB szerint is Karácsony Gergely nyert Vitézy Dáviddal szemben, mégpedig 41 szavazattal.

Péntek este, többórás várakozást követően befejezték a főpolgármester-választáson leadott, először érvénytelennek nyilvánított szavazatok újraszámolását a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában. A csaknem 24 600 voks átnézése után kiderült, az először érvénytelennek nyilvánított szavazatok közül Karácsony Gergely 112-t, míg Vitézy Dávid 395-öt szerzett. 

A sajtónyilvános eseményen a számlálók kétfős munkaállomásokon ellenőrizték a beérkező szavazólapokat. Az újraszámolás során először megnézték, valóban zártak voltak-e beérkező, szavazatokat tartalmazó borítékok, és megfelelően voltak-e bekötegelve. Azt is ellenőrizték, hogy egyféle színnel egy helyre tették-e az ikszet a szavazólapon. 

Amennyiben érvénytelenből érvényessé nyilvánítanak egy szavazatot, akkor a számlálók pirossal ráírják, hogy érvényes, és rögzítik a kerület nevét. Ezután átadják az érintett szavazólapot a választási bizottsági tagoknak, akik közösen döntenek az érvényességéről – számol be az eljárás teljes menetéről a 24.hu. 

Eldőlt, ki lett az újraszámlálás után Budapest főpolgármestere
Az újraszámláláson ellenőrzött szavazólap. Forrás 24.hu

Az NVI elnöke a 444-nek azt nyilatkozta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de obszcén megjegyezést tettek rá. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, ám most érvényessé váltak. Vitézy Dávidnál egy összefirkált lapot minősítettek érvényesnek, mert volt a neve melletti karikában két egymást metsző vonal.