2024.8.20 9:22
Olvasási idő 5:38
Krajnyák Petra

A 90-es évek kultikus játékának tündöklése és bukása, avagy hogyan tette tönkre a Mattel Polly Pocketet?

A 90-es évek kultikus játékának tündöklése és bukása, avagy hogyan tette tönkre a Mattel Polly Pocketet?
Forrás Letterboxd
KULTÚRA BARBIE BARBIE-CORE JÁTÉK MATTEL POLLY POCKET

A Mattel Barbie mellett még egy popikont is adott a világnak: Polly Pocketet. Az eredetileg brit találmány a 90-es években formabontónak számított az egysíkú babapiacon, azonban az amerikai cég drasztikus átalakításokkal kiölte belőle a kreativitást.

A Mattel 2023 nyarán aligha nem az évtized popkulturális atombombáját dobta le a Barbie-filmmel. Már a premiert megelőzően eluralkodott a világon a német szexjátékból lett öltöztetős baba körüli őrület. Talán a hiperpink feminista manifesztó sikerén felbuzdulva döntött úgy a játékcég, hogy a Polly Pocket is megérdemli a maga élőszereplős változatát. Polly megalkotója azonban már nem láthatja találmányát megelevenedni a filmvásznon: Chris Wiggs idén június 20-án 74 éves korában halt meg egy ritka, idegrendszert megtámadó rákban.

Egy kibelezett púderből kultjáték

Polly eredettörténetében is tetten érhető a gyerekek érintettsége, akárcsak Barbie és a Bratz esetében. Chris Wiggs 1983-ban lányának alkotta meg az első Polly Pocketet, méghozzá egy valódi egy kompakt púderből. Fantáziáját a „cute as a button” idióma indította be, mely egy játékgyár recepciósától kapott kitűzőn szerepelt. Az aranyosság felsőbb fokára utaló kifejezés szó szerint annyit tesz, „aranyos, mint egy gomb”.

A Polly Pocket első prototípusa, amit Chris Wiggs Kate nevű lányának készített.
A Polly Pocket első prototípusa, amit Chris Wiggs Kate nevű lányának készített. Forrás Facebook/Only Polly Pocket

Azonban ahogy Kate kinőtt a babázásból, a proto-Polly Pocket a szekrény alján végezte, és egészen 1989-ig ott porosodott, míg Wiggs rá nem bukkant. A tulajdonképpen „kibelezett” sminkpalettát végül az üzlettársával 1977-ben alapított Origin Products ipari dizájn és játékfejlesztő cég berkein belül fejlesztették tovább.

Kiemelt tartalom
Emlékeztek még a Bionicle-re? A 2000-es évek felkapott játékának köszönhető, hogy nem ment csődbe a Lego Emlékeztek még a Bionicle-re? A 2000-es évek felkapott játékának köszönhető, hogy nem ment csődbe a Lego 2024.7.4 19:58

Torquil Norman azonnal ígéretesnek találta a prototípust, és rövidesen a tulajdonában álló a BlueBird Toys megkezdte az első, hajlítható derékkal rendelkező, alig 2,5 centiméteres babát rejtő kompaktok gyártását. Normannek köszönhetően a Mattel is bekerült a képletbe: az 1990-es évek elején megállapodást kötöttek a Polly Pocket termékek amerikai forgalmazásáról. Így már két kontinensen hódított az egyébként nagyon jómódúnak tűnő Polly.

Polly Pocket Sparkling Mermaid Adventure szett 1995-ből.
Polly Pocket Sparkling Mermaid Adventure szett 1995-ből. Forrás Ebay

A Barbie-gyártó befolyásának növekedésével egyre jobban elrugaszkodott a valóságtól a koncepció: Polly már nemcsak felsőosztálybeli lányként, hanem hercegnőként, sellőként és más fantasztikus lényként is debütált. Az ekkor forgalomban lévő, eredeti alig 2,5 centiméteres Polly Pocket, ahogy arra a neve is utal, egy zsebre vágható „babaházban” lakott, amiben rejtőzhetett iskola, ház, komplett város vagy vidámpark.

Ezt követték a tollak végére rakható, egy még minibb Pollyt rejtő díszek, majd érkezett gyűrű, nyaklánc, és valódi sminkpaletta is. Személyes kedvencem valamennyi ADHD-s gyereket nevelő szülő rémálma lehet: a diszfunkcionális, de a szorzótáblánál mindenképpen szórakozatóbb tolltartó.

Polly mérete miatt nem rendelkezett részletesen kidolgozott arcberendezéssel, mégis rövid göndör haja, hajlítható dereka és pöttöm termete összetéveszthetetlenné tette. Méretéhez képest nagyon részletgazdag, jó minőségű, interaktív, ráadásul gyűjthető játéknak bizonyult. Bár idővel elrugaszkodtak az eredeti „púdertartó” elképzeléstől, a nagyobb babaházak továbbra is mobilisak, hely- és költségtakarékosabbak voltak, mint Barbie grandiózus palotái. Emellett gyártásuk nem konkrét cselekmény köré épült, így gyerekek fantáziájára hagyták Polly háttértörténetének megírását.

1997-ben azonban a Polly Pocket iránti érdeklődés a számok szerint lankadni kezdett a komplett városok és birodalmak építésére alkalmas szettek piacra dobása ellenére. Így a Mattel idejét látta Polly megplasztikázásának. 1998-ban már egy hosszú, szőke copfos, 9,5 centiméter magas, „élethűbb” Polly került a polcokra. Idő közben a Bluebird Toysnak is leáldozott, és az amerikai cég még abban az évben felvásárolta brit játékgyártót.

Kiemelt tartalom
Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai 2023.12.29 15:49

Az eredeti Bluebird által gyártott készletek ma igazi műkincsnek számítanak, a Polly Pocket Children’s Hospitalhoz hasonló ritkaságok ára 100-5000 dollár között mozog Ebay-en.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maude Campbell (@modcampbell)

A csillagászati árakban közre játszhat, hogy 2002-ben a Mattel teljesen szakított az eredeti koncepcióval, és Polly a hagyományosabb öltöztetős babák egyike lett.

Barbie 2.0

A gyártó sutba dobva a kompaktokat extravagánsabb építményeket emelt az új Fashion Pollynak. Új testi adottságaihoz új, cserélhető gumiruhákból álló gardrób is dukált, tehát a világépítés helyett a divat lett a játék központi eleme.

Ugyan részletgazdagság jellemezte, de egyediség helyett műanyag ruhákkal ruházták fel. Gyerekként jómagam a második generációs Pollykon nevelkedtem. Igaz, nem kizárólagosan. Egy játék mellett sem tudtam elköteleződni, amit valószínűleg egy valamire való pszichológus rögtön párhuzamba állítani a magánéleti problémáimmal.

A Fountain Falls és a Mermaid Stars szettekig meggyőződésem volt, hogy a sárga, walkmannel és CD-vel ellátott, zenélő Barbie-kabriónál menőbb játék nem létezik. Valószínűleg az efféle karácsonyi ajándékok miatt néztem ki minden általános iskolai fotózáson úgy, mint Twist Olivér.

 

A Quick Click némileg látványosabb öltöztetési lehetőségeket rejtett, de a legnagyobb újdonságot a ruhatár rugalmassága és megnövekedett rizikófaktor hordozta. Miután szülők tömege jelentette, hogy gyerekeik lenyelték a Polly ruháit összecsatoló minimágneseket, 2006-ban összesen 4,4 millió szettet hívtak vissza globálisan.

Kiemelt tartalom
Ezek az év legjobb videójátékai 2023-ban a REFRESHER szerint Ezek az év legjobb videójátékai 2023-ban a REFRESHER szerint 2023.12.22 16:49

Mondjuk, a családomhoz bizonyára nem jutott el az Amerikai Fogyasztók Biztonsági Bizottmányánakjelentése, mindig addig vígan játszottunk a Quik-Clik Limoval, amíg tönkre nem ment. Hozzáteszem, a Boutique szetthez hasonlóan nem igényelt különösebb energiabefektetést a leamortizálása, mert állandóan beragadt a függöny a Pollyt öltöztető sínbe, és rosszul illesztette össze a ruhákat.

Mallywood

A Polly Pocket filmek egészen más olvasatot kapnak, ha felnőttként visszanézzük őket.
A Polly Pocket filmek egészen más olvasatot kapnak, ha felnőttként visszanézzük őket. Forrás YouTube

A Mattel természetesen a Barbie-animációs filmek mellett a Polly Pocket filmeket is ontotta magából. Azonban a terjedelmes filmes katalógus miatt most csak a 2000-es évek remekműveit mutatnám be. A lehető leghitelesebb nézői élmény visszaadása érdekében rendhagyó módon Letterboxd értékeléssel illusztrálnám e filmtörténeti pillanatokat.

Polly Pocket Lunar Eclipse (2004)

„Polly Pocketet és az egész Pocket családot kivégezték volna guillotine-nal a francia forradalom alatt.”

„Elméletben 100%-ban a gazdag emberek, a magángépek, és a csendes-óceáni szigetek magánosítása ellen vagyok. A gyakorlatban? Polly, slay, ő akarok lenni.“

„‚Szia apa, meg van még az a szigetünk a Csendes-óceánon?‘ Hogyan kérem?!?!?!?!“

Polly Pocket: 2 Cool at the Pocket Plaza (2005)

„Egy antikapitalista legrosszabb rémálma.”

„Martin Scorcese could never”

„Polly Pocket az eredeti nepo baby. Hailey Bieber most épp őrjöng valahol.”

„A The Princess Switchet (Karácsonyi Cserebere) 100000%-ban innen plagizálták, ugyanitt Polly találta fel az okosórát.”

Polly Pocket: Polly World (2006)

„A prokapitalista felhangok ellenére ez a film egy feminista mestermű, ami abszolút átmegy a Bechdel-teszten.”

„Súlyos trauma beazonosítva! Álljunk meg egy pillanatra, imádom a karkötőd!”

„Miért élveztem ennyire ezt a filmet? Őszintén szólva kérdéses, de amit tudok, hogy ÍGY kell propagálni a kapitalizmust, jegyzeteljetek! Imádom Pollyt és a kis meleg barátait, annak ellenére, hogy Polly szélsőséges nárcisztikus személyiségzavarral küzd. (A csengőhangja feltételezem literálisan önmaga, amint a saját nevét énekli, nem is szólva arról, hogy a film annyiról szól, hogy Pollynak van egy Polly World nevű vidámparkja és egy Polly and the Pockets nevű együttese.)”

A Polly Pocket filmek egészen más olvasatot kapnak, ha felnőttként visszanézzük őket.
A Polly Pocket filmek egészen más olvasatot kapnak, ha felnőttként visszanézzük őket. Forrás Letterboxd

Polly a Bluebird Toys-érában sem az átlag középosztályt reprezentálta, de a Mattel irányítása alatt láthatóan együttesen rendelkezett Bill Gates és Elon Musk vagyonával. Felnőtt fejjel és kellő iróniával nézve egészen szórakoztató, mennyire elrugaszkodott a rendező a valóságtól. Még szórakoztatóbb a 20 perces játékidő alatt azon morfondírozni, hogy mégis mivel foglalkozott Mr. Pocket?!

Kiemelt tartalom
Környezetpusztítás rózsaszínben: Így lett Barbie a mértéktelen fogyasztás ikonja Környezetpusztítás rózsaszínben: Így lett Barbie a mértéktelen fogyasztás ikonja 2023.9.30 9:30

Persze, az 5-10 éves célcsoport aligha értékeli a Polly Pocket univerzum trash-faktorát. Míg Barbie és a Bratz az irreális testkép, Polly a gazdagság és a fogyasztás hajszolására buzdít.

RIP Polly

A 2010-es években újabb drasztikus átalakuláson esett át Polly. Nagyobb, animeszerű szemeket, gyermekibb vonásokat és testi arányokat kapott. A babák és a filmek is vélhetően fiatalabb célcsoportnak készültek, de a fényűző életmódból továbbra sem engedtek. Az eladási számok ismét redukálódtak, így olyan újdonságokkal rukkolt elő a gyártó, mint cutent, vagyis az aranyos mutáns kollekció. Ez tulajdonképpen olyan állat-objektum hibrideket takar, mint a hamburgerkutya, fagyicsiga és gitárbagoly.

Míg az új generációs szettek iránti érdeklődés lankadt, az első generációs, Bluebird darabok népszerűsége egyre nőtt. Ez nagyban közrejátszhatott abban, hogy hosszú csendet követően 2018. február 12-én Garrett Sander, a Monster High alkotója az Instagramon bejelentette Polly Pocket visszatérését.

A Fashion Polly szettekbe ismét miniatűr, 1990-es évekbelihez hasonló baba került, mely nem a kompaktokban lévő furatokba volt illeszthető, hanem tapadókoronggal rögzíthető. A restaurálási kísérlet ellenére a nosztalgiafaktor továbbra is csak pislákol a rajongókban, akik kevésbé kidolgozott, olcsónak tűnő szettek helyett továbbra is a vintage darabokat preferálják.

Szatíra vagy langyos önkritika?

A 150 millió dollárt hozó nyitóhétvégéjével 2023 egyik legnagyobb kasszasikerének tekinthető Barbie-film után a Mattel bejelentette, hogy érkezik a Lena Dunham által írt és rendezett élőszereplős Polly Pocket-film. Mind a rendezőnő, mind a címszerepet alakító és egyben társproducerként közreműködő Lilly Collins is szenvedélyprojektként áradozott a projektről, mely csupán egy a Mattel jövőbeli univerzumából.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lily Collins (@lilyjcollins) által megosztott bejegyzés

Azonban majdnem egy évvel később Lena Dunham távozott a rendezői székből. A Girls sorozat alkotója korábban úgy nyilatkozott, hogy Polly egy apró varázslatos világot és autonómiát biztosító menedéket jelentett neki. Bár korábban a játékóriás ódákat zengett a Lenával való együttműködésről, a rendező nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy az alkotói szabadsága mégsem tudott kiteljesedni.

Kiemelt tartalom
Utazás a kibertérbe: Így lett az e-sport játéktermi versengésből milliárdos biznisz és önveszélyes függőség Utazás a kibertérbe: Így lett az e-sport játéktermi versengésből milliárdos biznisz és önveszélyes függőség 2023.9.16 9:23

Dunham szerint Greta Gerwig Barbie-ja tökéletesen Gretás lett, ő pedig hasonlóan autentikus filmet akart csinálni, amire csak ő képes, senki más. Kérdés, mi lesz a forgatókönyvvel, amin immár 3 éve dolgozott, mely szerint a film egy fiatal lány és egy mini nő barátságát meséli majd el.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham)

Felmerül továbbá, mennyiben változik meg a koncepció Lena Dunham távozásával. Két órásra nyújtott sitcom? Tragikomédia? Saltburn-féle lázálom? Személy szerint a trash netovábbjának számító kultikus animációs filmek szatirikus feldolgozását szorgalmazom.

De valószínűleg a Mattel kevésbé díjazná kapitalista lázálmot élő, felső tízezerbe tartozó Polly Pocket Fehér Lótuszhoz hasonló kontextusba helyezését.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!