2024.7.6 11:51
Olvasási idő 1:25
Masszi-Rigó Csilla

Szász Júlia szerint Vidnyánszky nem teljesen mond igazat, a színésznő nem kapott 5 millió forintot a színháztól balesete óta

KULTÚRA NEMZETI SZÍNHÁZ SZÁSZ JÚLIA VIDNYÁNSZKY ATTILA

Szász Júlia tavaly novemberben szenvedett balesetet Horváth Lajos Ottóval együtt a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című darabjában. Vidnyánszky Attila, a héten az Origónak adott interjút, Szász szerint azonban a színházigazgató nem mond igazat.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó tavaly ősszel estek le csaknem három méter magasból a Rómeó és Júlia előadásán a Nemzeti Színházban. A színészek súlyosan megsérültek, Szász pedig azóta is lábadozik. Bár az incidenst követően a színház igazgatója, Vidnyánszky Attila benyújtotta lemondását, Csák János, az akkori kulturális és innovációs miniszter azt nem fogadta el. A színház korábbi színésznője, Udvaros Dorottya néhány nappal ezelőtt adott interjút a Partizánnak, ahol elmondta, csoda, hogy eddig nem történt baleset a Nemzeti színpadán, pénteken pedig exkluzív interjú jelent meg Vidnyánszky Attilával az Origón, ahol Udvaros nyilatkozataira reagálva azt is elmondta: „A tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken. A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk.”

Szász Júlia szombat hajnalban egy Facebook-bejegyzésben reagált Vidnyánszky nyilatkozatára, amelyben azt írja, Vidnyánszky állításával ellentétben sem ő, sem Horváth Lajos Ottó nem kapott fejenként 5 millió forintot a baleset óta, semmilyen kártérítés nem érkezett, mindemellett pedig posztjában részletesen levezeti, mennyi pénz került hozzá az incidens óta. 

November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak

– írja Szász, aki az igazgató interjújának arra a részére is reagál, amely szerint a színészek is hibáztak a díszlet használatában. Vidnyánszky azt mondta „mellékszál, de a Dorottya által nagyvonalúan nekem tulajdonított mondat nem tőlem, hanem egy általa is nagyon szeretett színésznőnktől származik: a színésznek meg kell tanulnia a díszletet. Dorottya úgy adja a számba ezt a mondatot, hogy pontosan tudja, valójában kitől származik.”

Forrás Nemzeti Színház

Szász Júlia erre azt írta: „Azt, hogy a színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni, Vidnyánszky Attila nyilatkozta egy decemberben megjelent Magyar Nemzet-es interjúban, ahol nem hivatkozott senkire, nem idézett, tehát ő mondta, senki nem adta a szájába.”

A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, akkor azonban nem találtak felelőst, így a rendőrség is nyomozást rendelt el, ez azonban – ahogy a színésznő is írja posztjában – még nem zárult le, „Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége”.