2024.7.5 13:26
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

A Munkáspárt elsöpörte a 14 éve kormányon lévő Konzervatív Pártot a brit választásokon

KÖZÉLET EGYESÜLT KIRÁLYSÁG POLITIKA VÁLASZTÁSOK

A Konzervatív Párt súlyos veresége után Rishi Sunak miniszterelnök elismerte vereségét, majd benyújtotta lemondását mint pártvezető. Egy volt miniszter egyenesen a toryk választási armageddonjáról beszélt.

Történelmi vereséget szenvedett a brit parlamenti választásokon a 2010 óta hatalmon levő Konzervatív Párt. Az ország következő miniszterelnöke az elsöprő sikert arató Munkáspárt vezetője, Keir Starmer lesz, aki győzelmi beszédében elmondta, hogy az emberek a változásra szavaztak, és „itt az ideje, hogy elhozzuk nekik azt”.

Az indiai származású Rishi Sunak már azután elismerte a vereségét, hogy a választókerületek kétharmadában eredményt hirdettek. Ezt követően Sunak bejelentette, hogy lemond a pártvezetői pozíciójáról, majd péntek délelőtt feleségével együtt a Buckingham-palotába látogatott, hogy III. Károly jóváhagyja lemondását. 

 

Péntek reggelre a választókerületek 99 százalékában eredményt hirdettek, de a végleges eredmény csak délutánra várható. A Munkáspárt eddig 412 képviselői helyet szerezett a brit parlament 650 fős alsóházában. A párt Tony Blair 1997-es győzelme óta most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, legutóbbi győzelmét ugyanis 2005-ben kormányzati pozícióból aratta.

Kiemelt tartalom
5 látnivaló Londonban, amit nem találsz meg a turistafüzetekben 5 látnivaló Londonban, amit nem találsz meg a turistafüzetekben 2024.6.14 14:58

Az eddig Sunak vezette Konzervatív Párt mindössze 121 mandátumot szerzett. A 14 évig hatalmon lévő párt bukását jelzi, hogy több vezető politikusuk is elveszítette képviselői székét. Liz Truss, aki 2022 őszén csupán 49 napig töltötte be a miniszterelnöki pozíciót, óriási többségével együtt a képviselői székét is elvesztette.

Robert Buckland volt konzervatív miniszter – aki szintén elvesztette mandátumát – a 2024-es bukásukat a toryk „választási armageddonjaként“ jellemezte.

A Liberális Demokraták 71 mandátummal eddigi legjobb eredményüket érték el. Szintén bejutott a parlamentbe a Skót Nemzeti Párt, a Nigel Farage által vezetett Reform UK, a Zöld Párt, a walesi Plaid Cymru, a republikánus Sinn Féin és a Demokratikus Unionista Párt is.