2024.7.5 11:46
Olvasási idő 1:21
Krajnyák Petra

Molnár Áron és Lengyel Tamás rapszámban áll bele Vidnyánszky Attilába, aki egymilliárdos támogatásból rendez Móricz-filmet

KULTÚRA FILMEK IRODALOM MAGYAR FILM VIDNYÁNSZKY ATTILA

A Nemzeti Filmintézet 1,054 milliárd forintos támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő "Úri muri, megazisten!" című filmnek. Közben Lengyel Tamás, Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Nóra dalban üzent a Nemzeti Színház igazgatójának.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,054 milliárd forintos támogatást szavazott meg az Úri muri, megazisten! című filmdrámának. Az adaptációt Vidnyánszky Attila rendezi, a produceri munkát pedig Csáky Attila látja el, derül ki az intézet csütörtöki közleményéből.

Az Úri muri-film főbb szerepeiben Trill Zsoltot, Szarvas Józsefet, Schnell Ádámot és Berettyán Nándort láthatják majd a tervek szerint 2026 tavaszán a nézők. Csáky Attila producer szerint „a stáb olyan érzékeny és tehetséges művészekből áll, akik elkötelezetten keresik a móriczi világ megfilmesítésének lehetőségeit.“ 

A Nemzeti Színház igazgatója elmondta: a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2008-ban nagyszerű szereposztással vitte színre az Úri murit, ezért már régóta foglalkoztatja a megfilmesítés gondolata, amit „Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái“ hívtak elő benne.

Rapszámban üzent a színésztrió

Közben Lengyel Tamás, Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Nóra épp az NFI bejelentésének napján osztott meg egy Vidnyánszky Attilának címzett dalt a Magyarország Kedvenc Műsora elnevezésű YouTube-csatornán.

A színésztrió a lényegre törő Ati címet adta az ironikus hangvételű rapdalnak, melyben számos kritika elhangzik a Nemzeti Színház igazgatójáról. Többek között a 2023 novemberében történt balesetről is szót ejtenek:

A testi épség neked nem téma,
Csak a díszlet nézzen ki jól még ma!
Ne mondjál le, jött a kérés fentről
És te nem mondtál le, csak egy pár emberről.

Mint ismert, tavaly novemberben a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadása közben Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesetet szenvedett. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a két színművész a mai napig nem kapott kártérítést, ezt a héten Udvaros Dorottya is megerősítette a Partizánnak adott interjújában.

Kiemelt tartalom
Benedek Elek 165 – Számon tartja valaki, hogy ma van a magyar népmese napja? Benedek Elek 165 – Számon tartja valaki, hogy ma van a magyar népmese napja? 3 nappal ezelőtt

A Nemzeti Színházból 22 év után távozó színésznő szerint a belső vizsgálóbizottság felállítása csupán látszatintézkedés volt. Úgy gondolja, várható volt, hogy a bizottság nem tud majd személyi felelőst találni, emellett él a gyanúval, hogy azért bontották el még a baleset estéjén a díszletet, mert el akarták tüntetni az emberi mulasztás nyomait.

A novemberi baleset után Vidnyánszky Attila felajánlotta lemondását, de azt Csák János, volt kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. Később Vidnyánszky vissza is mondta a lemondását, arra hivatkozva, hogy „egyszemélyi felelősség nem állapítható meg“ a baleset ügyében.