2023.11.13 11:24
Olvasási idő 1:00
Maier Péter

Lemondott a Nemzeti Színház vezetéséről Vidnyánszky Attila

KULTÚRA SZÍNHÁZ

Pénteken történt baleset a Nemzeti Színházban, amiért a vezérigazgató hétfő délelőtt elismerte felelősségét, lemondását azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter még nem fogadta el.

„Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert“ – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Színház.

A színház szombaton közölte a Facebookon, hogy a pénteki Rómeó és Júlia előadás azért szakadt félbe a második felvonás alatt, mert Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesetet szenvedtek az előadás közben. 

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a két színészt végtagsérülésekkel szállították pénteken a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, és még aznap megműtöttek őket. Jobban vannak, az állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a kórházat. Sajtóértesülések szerint a baleset a díszlet mögött történt. A két színész a színpad és a kulisszák között sérülhetett meg, amikor a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről több métert zuhantak hátrafelé.

Az 59 éves beregszászi születésű Vidnyánszky Attilát 2017-ben nevezték ki a Nemzeti Színház élére, igazgatói mandátumát éppen idén további öt évvel hosszabbították meg.

Kiemelt tartalom
Színházajánló Turgenyev Apák és fiúkjáról: szabad szeretnie annak, aki szerint a szerelem nem létezik? Színházajánló Turgenyev Apák és fiúkjáról: szabad szeretnie annak, aki szerint a szerelem nem létezik? 2024.3.24 9:44

FRISSÍTÉS: Röviddel a bejelentés után a Csák János által vezetett Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte: a lemondás kérdésével csak a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárulta után foglalkoznak. „Addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. A minisztérium továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást“ – írták.

Csák János közben a Facebookon arról posztolt, hogy a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikáján tájékozódott a színészek állapotáról. „Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó állapota a szakszerű és magas színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően folyamatosan javul“ – írta. Hozzátette: a Kulturális és Innovációs Minisztérium azonnali gyorssegélyt biztosít a sérült művészek számára.