2024.7.3 9:11
Olvasási idő 1:08
Szécsi Krisztián

Kitiltaná Oroszországból Kanye Westet egy szélsőjobbos vallási mozgalom

ZENE HÁBORÚ HIP-HOP KANYE WEST OROSZORSZÁG

A Szorok szorokov mozgalom szerint Kanye West a Ty Dolla Signnal közös, "Vultures" című számban nyilvánosan megalázta az orosz nőket, illetve kiállt "az ukrán agresszor" mellett.

Kanye West június végén Moszkvába látogatott, hogy megünnepelje a nemzetközileg elismert orosz underground divattervező, Gosa Rubcsinszkij negyvenedik születésnapját.

Az orosz állami média azonnal megragadta az alkalmat, hogy Westet is felvegye azon nyugati hírességek szűk körébe, akik – véleményük szerint – Oroszországban tett látogatásukkal egy füst alatt támogatják is Putyin rezsimét – egyébként a rapper három éve „fiatal Putyinként“ hivatkozott magára egy podcastben.

Azonban a moszkvai kiruccanása azonnal felbőszítette a Szorok szorokov (Сорок сороков) ortodox szélsőjobboldali mozgalmat, amelynek célja a templomok és vallási rendezvények védelme, írja a Politico.

Az orosz belügyminisztériumnak és az Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) július 2-án kelt levelükben a mozgalom aktivistái azt állították, hogy West és Ty Dolla $ign Vultures című dalának szövege megalázó az orosz nőkre nézve.

„Egy énekes, aki műveiben nyilvánosan megalázza az orosz nőket és támogatja az ukrán agresszort... azt tervezi, hogy Oroszországba jön“ – olvashatjuk a levélben, amelyben arra kérik a hatóságokat, hogy kábítószerek és szélsőséges eszmék propagálása szempontjából vizsgálják meg a dalszövegeket.

Kiemelt tartalom
PREMIER: „Benne van a dealben, hogy én leszek az apád“ – A kizsákmányoló tehetségkutatókból űz gúnyt új dalában a Slow Village PREMIER: „Benne van a dealben, hogy én leszek az apád“ – A kizsákmányoló tehetségkutatókból űz gúnyt új dalában a Slow Village 2024.6.14 10:00

Az aktivisták azt is kérték Moszkvától, hogy véglegesen tiltsa meg Westnek az oroszországi belépést, és mondassa le vele egy meg nem erősített koncertjét, amelyet szeptemberben tervezett adni a rapper.

Az említett részlet, amire a Szorok szorokov is hivatkozik:

She want me to put some of this coke in her butt, ugh
She Russian, I beat up the pussy for Ukraine

A magyar fordítás:
Azt akarja, hogy dugjak egy kis kokaint a seggébe, fúj.
Ez a nő orosz, Ukrajnáért baszom szét a punciját.

Moszkva azóta fokozta a nyugati művészek elleni fellépését, hogy több mint két évvel ezelőtt „különleges hadművelet“ (специальная военная операция на Украине) alá vonta Ukrajnát. Áprilisban például az orosz Csecsen Köztársaságban betiltották azokat a dalokat, amelyeket a hatóságok túlságosan pörgősnek tartottak, hogy tisztelegjenek az ország zenei hagyományai előtt, és gyökerestül kiszorítsák a nyugati hatásokat.