2024.7.1 12:32
Olvasási idő 1:35
Maier Péter

CBD-boltban vásárolt kábító gumicukor miatt került kórházba 31 külföldi Budapesten

ÉLETMÓD CBD DROG KÁBÍTÓSZER MAGYARORSZÁG

Egy házaspárt öntudatlanul, a saját ürülékükben fekve találtak meg a budapesti szállásukon. A BRFK szenvedélykeltés gyanúja miatt nyomoz.

31 külföldi került kórházba Budaepsten egy belvárosi kendershopban vásárolt, THCJD nevű kannabinoidot tartalmazó gumicukor miatt. Legalábbis a terméken az van feltüntetve, hogy az említett pszchoaktív anyagot tartalmazza, amely nemrég jelent meg a piacon és hasonló szerkezetű, mint a klasszikus THC.

A Blikk azt írja, a betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában kerültek toxikológiára. Egy jordániai házaspárt öntudatlanul, az ürülékükben fekve találtak meg budapesti szállásukon, miután napokra eltűntek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ismeretlen tettes ellen indult nyomozás „szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt“, ugyanis az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba a belvárosi CBD-boltban vásárolt gumicukor elfogyasztása után. A nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, szakértői vizsgálatnak vetik alá.

A Blikknek dr. Funk Sándor addiktológus beszélt a szintetikus szerekről, amelyekkel szerinte rengeteg baj van, ugyanis kis mennyiségben is hatásosak, és amíg nem „lövik be” pontosan, milyen adagban hatnak, akár életveszélyesek is lehetnek.

Ez a szer valószínűleg azért lehet a piacon, mert még nem kapott hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok nem tudnak specifikusan figyelni rá.

A szakember szerint az is benne van, hogy a betegek nem épülnek fel teljesen, ugyanis ha valami ilyen súlyos, napokig tartó, kómához hasonló állapotot okoz, előfordulhat akár maradandó károsodás is. Ez attól függ, hogy az agynak mely részére hatott a szer.

A CBD-üzlet is megrendült, jobbulást kívánnak az érintetteknek

A Blikk cikkének megjelenése után a Váci utcai CBD-üzlet a történtekre reagálva közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy Hollandiából importált árucikkről van szó, amit azonnal eltávolítottak a polcokról, illetve a gyártót is értesítették az esetről, egyúttal arra is felszólították őket, hogy azonnal hívják vissza a termékeket.

A közleményben azt kérik, aki ilyen típusú gumicukrot vásárolt, haladéktalanul vigye vissza további kivizsgálásra, a vásárolt gumicukor árát visszaszolgáltatják. Az üzlet változatlanul nyitva tart. Azt írják, a termék legjobb tudomásuk szerint nem tartalmaz sem kábítószert, sem új pszichoaktív anyagnak minősülő összetevőt.

Egyeztetve a rendőrség és a betegek kezelését végző toxikológia osztály munkatársaival, információnk szerint a megbetegedések mind az elmúlt néhány napban történtek, ami alapján egyértelmű számunkra, hogy a termékek legutóbbi gyártási tétele szennyeződhetett, mivel a korábbiakban hasonló problémával egyetlen vásárló sem jelentkezett.

„Cégünk minden képviselője mély megrendüléssel áll az eset előtt, a betegeknek és hozzátartozóiknak ezúton is kitartást és mihamarabbi jobbulást kívánunk! A készítmény dokumentációját és az összetételét vizsgáló laborteszteket eljuttattuk a kórház és a rendőrség részére is, illetve a továbbiakban is mindent megteszünk, hogy segítsük mind a betegek kezelését, mind a felelősök feltárására irányuló nyomozást“ – írják.