2024.7.1 8:37
Olvasási idő 1:22
Maier Péter

Már a negyeddöntőben összecsap egymással az Európa-bajnokság két legjobb csapata

SPORT FOCI FOCI-EB JUDE BELLINGHAM

A német–spanyol meccs a két válogatott teljesítménye alapján akár a döntő is lehetett volna, de a sorsolás nem így alakult. Egy másik negyeddöntő-párosításról is lehullott a lepel.

Spanyolország vasárnap este 4-1 arányban verte az Eb meglepetéscsapataként érkező Georgiát, akik ugyan sokáig jól tartották magukat, vezettek is, de a második félidőre a spanyolok fluid és domináns labdás játékára nem találtak ellenszert.

A spanyolok nemcsak eredményesek voltak, de szépségdíjas gólokkal is megörvendeztették szurkolóikat: Nico Williams egy egyéni szóló után verte be a felső léc alá a labdát, előtte pedig az Eb-rekordot döntő (16 évesen és 353 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki az egyenes kieséses szakaszban pályára lépett) Lamine Yamal látványos gólpasszát fejelte be Fabián Ruiz.

De Rodri korábbi egyenlítő találatán, illetve a Dani Olmo által szerzett negyedik spanyol gólon is van mit csodálni, ha esetleg valaki visszanézné az összefoglalót

Nico Williams és Lamine Yamal ünneplik előbbi gólját a Georgia elleni Eb-nyolcaddöntőn
Nico Williams és Lamine Yamal ünneplik előbbi gólját a Georgia elleni Eb-nyolcaddöntőn Forrás Edith Geuppert - GES Sportfoto/Getty Images

Luis de la Fuente csapatára így az Európa-bajnokság másik kiemelkedő válogatottja, Németország vár, miután a házigazda 2-0-ával ejtette ki Dániát a nyolcaddöntőben. A találkozó miatt az egyik szemünk sírhat, a másik nevethet, ugyanis a torna egyik, ha nem a legjobb meccsének ígérkezik a német–spanyol, viszont a két csapat mind eredményességben (a két legtöbb gólt szerző válogatott), mind a játékuk színvonalában kiemelkedni látszanak az Eb mezőnyéből, és a sorsolás miatt nem valósulhat meg, hogy ők játsszák a torna döntőjét, egyikük pedig túl hamar búcsúzik majd. A német–spanyol nyolcaddöntőt egyébként július 5-én, pénteken, rendezik meg Stuttgartban.

Kiemelt tartalom
Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai 2024.6.27 16:28

A másik ágon az angolok nagyon nyögvenyelősen, hosszabbítás után tudták csak megverni a szlovákokat. Gareth Southgate válogatottja körül már nagyon szorult a hurok, végül a ráadás perceiben Jude Bellingham megvillantotta, hogy miért ő a világ egyik legjobb játékosa, és egy rendkívül látványos egyenlítő góllal megmentette az angol válogatott irháját. Később, a kétszer 15 perces hosszabbításban Harry Kane fejese döntött a továbbjutásról.

Jude Bellingham varázslatos mozdulata az angolok egyenlítő góljánál, a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben
Jude Bellingham varázslatos mozdulata az angolok egyenlítő góljánál, a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben Forrás Shaun Botterill/Getty Images


Az angolokra ezután egy még nehezebb feladat vár: július 6-án, szombaton, Svájccal játszanak majd, akik nem csak a mi Eb-szereplésünket tették tönkre, hanem a 16 között meglepő módon lesimázták az előbbre rangsorolt olasz válogatottat is. Angliának a tornán mutatott játéka alapján óriásit kell csavarni a potmétereken, ha ezt a lehengerlő gépezetként működő svájci csapatot ki szeretné ejteni.

Hétfőn is lesznek meccsek: a nyolcaddöntők talán legnagyobb rangadóját, a Franciaország–Belgium mérkőzés este 6-kor, míg a portugál–szlovén összecsapás 9-kor kezdik majd.