2024.6.21 10:04
Olvasási idő 1:36
Kovács M. Dávid

Nem engedi el Orbán Ráhel influenszerbuliját a DK: kikérik a szerződéseket

KÖZÉLET BUDAPEST INFLUENSZER INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG ORBÁN RÁHEL

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc pártját nem hatotta meg, hogy az MTÜ jogi lépésekkel fenyegette meg őket, közérdekű adatigényléssel kérik ki az influenszerekkel kötött szerződéseket.

Nem sokkal azután, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi feljelentést tesz a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által influenszerekre elszórt több mint egymilliárd forint közpénz ügyében, a párt újabb lépésről adott hírt: közérdekű adatigényléssel kérik ki a tartalomgyártókkal kötött szerződéseket.

„Nem ijedünk meg az MTÜ fenyegetésétől. [...] Tudni akarjuk, hogy ezekben a szerződésekben pontosan milyen feladatok és célok szerepelnek; valóban Budapest, vagy sokkal inkább a Tiborcz Istvánhoz és ezáltal Orbán Ráhelhez köthető budapesti szállodák népszerűsítése volt-e a cél“ – írják a párt csütörtöki közleményében.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel befolyása alatt lévő állami szervezet hiába fizetett többmilliós összegeket a külföldi tartalomgyártók budapesti látogatásáért, azok közül többen még azt sem közölték a posztjaikban, hogy a magyar fővárosban jártak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Visit Hungary (@visithungary) által megosztott bejegyzés

A Népszava korábbi cikkében megszólaló szakemberek szerint könnyen elképzelhető, hogy hiba csúszhatott az MTÜ szerződéseibe, a megosztott tartalmak alapján legalábbis könnyű azt feltételezni, hogy nem volt szerződésbe foglalva, hogy a Spice of Europe influenszerkampányban résztvevő tartalomgyártóknak meg kell nevezniük a helyet, ahol tartózkodnak.

Kiemelt tartalom
Külföldi és magyar influenszerek tömegét vendégelte meg közpénzből a Magyar Turisztikai Ügynökség Külföldi és magyar influenszerek tömegét vendégelte meg közpénzből a Magyar Turisztikai Ügynökség 2024.5.24 9:30

A választ végül maga az MTÜ szolgáltatta, amely szerda délután a Refresherhez is eljuttatta közleményét, amelyben azt írják: a DK hazugságokat állít, szerintük az esemény nem politikai, hanem szakmai kérdés, amihez „a DK politikusai láthatóan nem értenek“.

Sőt, a folytatásban azt írják, hogy „amennyiben a Demokratikus Koalíció továbbra is folytatja a minden szakmai alapot nélkülöző, hazug vádaskodásait, az MTÜ megteszi a szükséges jogi lépéseket“.

Ami a konkrétumokat illeti: a szerződésben rögzített 477 szponzorált tartalmat túlteljesítve további 1.500 organikus tartalmat osztottak még meg a meghívott tartalomgyártók itt tartózkodásuk alatt. Ezen tartalmak esetében semmilyen kötelezettségük nem volt

– írták az MTÜ közleményében.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc pártja az MTÜ által közzétett szövegre úgy reagált: „Az, hogy Orbán Viktor családja újabb egymilliárd forintot vehetett ki a magyarok zsebéből a családi vállalkozás felfuttatására, nagyon is politikai kérdés, akként is fogjuk kezelni.“

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Visit Hungary (@visithungary) által megosztott bejegyzés

Ahogy arról korábban is írtunk, május végén az MTÜ 50 külföldi és 100 hazai influenszer közreműködésével tartotta meg a Spice of Europe elnevezésű rendezvényét, amelyen olyan ismert tartalomgyártók jelentek meg, mint Haley Kalil, Hannah Stocking vagy David Dobrik.

Kiemelt tartalom
Orbán Ráhel vendéginfluenszerei éppen csak a fővárost nem jelölték meg a Budapestet népszerűsítő tartalmaikban Orbán Ráhel vendéginfluenszerei éppen csak a fővárost nem jelölték meg a Budapestet népszerűsítő tartalmaikban 2024.6.18 11:56

Az értesülések szerint a magyar résztvevőknek nem fizettek, a külföldi celebeknek viszont a szállását és az ellátását is finanszírozták, és bár pontos adat nincs arról, hogy a magyar adófizetők mennyi pénzébe kerülhetett a luxusutazás, a becslések szerint milliárdos költés is lehetett a buli, amely Fónagy János államtitkár szerint „nemzeti érdek” volt.