2024.6.20 15:52
Olvasási idő 0:59
Szöllősi Anna

Ingyenesen nézhetsz profi utcai sportolókat Budapesten, ha már unnád a focit

SPORT BUDAPEST OLIMPIA PÁRIZS SPORT

Csaknem 500 versenyző érkezik a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második, egyben utolsó állomására, amelyre csütörtöktől vasárnapig a budapesti Ludovika Campuson kerül sor.

A BMX freestyle park versenyszámát, a falmászást, a gördeszkát és a breaktáncot felvonultató sporteseményen 18 olimpiai érmes, köztük hét olimpiai bajnok is részt vesz, akik a budapesti állomáson mérethetik meg magukat utoljára a párizsi olimpiai játékok előtt. Az esemény zárónapja egyben a Nemzetközi Olimpia Napja is, amelynek keretében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jóvoltából magyar olimpikonokkal is találkozhatnak az érdeklődők.


A BMX freestyle, a falmászás és a gördeszka már a tokiói ötkarikás játékokon bemutatkozott, míg a breaktánc Párizsban szerepel először az olimpiai műsorban. A két állomáson elért eredmények összesítése alapján több mint száz versenyző juthat párizsi kvótához. A gördeszkásoknál a sorozat két állomásán szerzett pontok mellett egyharmad részben korábbi versenyekről hozott pontok is számítanak a végelszámolásnál.

A kétfordulós esemény első megmérettetésére öt hete, Sanghajban került sor. Az első állomáson a BMX-es Kempf Zoltán a 21., a breaktáncos Szarvák Csenge a 34., Lobontiu Menotti Noris a 38., míg a sportmászó Tusnády Nimród a 44. helyen végzett.

A selejtező sorozatból a sportmászás gyorsasági versenyszámában öt női és öt férfi, ügyességi és nehézségi mászásban pedig tíz-tíz versenyző, a breaktáncosoknál hét-hét, a BMX freestyle park számaiban hat-hat, a gördeszkásoknál – a park és az utcai versenyszámokban – összesen 40-40 sportoló szerezhet biztos indulási jogot a párizsi olimpiára.


A budapesti versenyekre, illetve a köréjük szerveződő zenei és családi fesztiválra a belépés ingyenes. A négy sportág mellett többek között ingyenesen kipróbálhatják majd a látogatók a 3x3-as kosárlabdát és a teqballt, Kun Ádám háromszoros világbajnok BMX flatland bemutatót tart, valamint Filkóházi Zoltán korábbi breaking világbajnokkal is lehet találkozni.