2022.12.22 14:32
Olvasási idő 0:54
Kovács M. Dávid

Meghalt a séf, aki a világra szabadította a csirke tikka maszalát

GASZTRO

Ahmed Aslam Ali akkor fedezte fel a népszerű ételt, amikor a hetvenes években egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni egy fanyalgó vendégnek.

77 éves korában meghalt Ahmed Aslam Ali, a csirke tikka maszala feltalálójának tartott séf, közölte családja a Guardian cikke szerint.

A séf halálát hétfőn jelentette be glasgow-i étterme, a Shish Mahal, amely a bejelentést követően 48 órára bezárt, temetését pedig másnap tartották a legnagyobb skót város központi mecsetében.

Ahmed Aslam Ali Pakisztánban született, és még kisfiú volt, amikor családjával Glasgow-ba költözött, ahol 1964-ben megnyitotta a Shish Mahalt a város nyugati részén. Nős volt, illetve öt gyermek édesapja.

Ali egy 2009-ben adott interjújában felidézte, hogy a csirke tikka maszalát aztért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka. „Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát“ – mondta.

Egy tányér csirke tikka maszala némi sörrel és az indiaiak naan nevű lepénykenyerével. Forrás Peter Macdiarmid / Getty Images

A fogás hamarosan a brit éttermek kedvence lett. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Az MTI híre szerint Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni.


A Pandzsábból származó Ahmed Aslam Ali egyszer úgy fogalmazott: az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta őt és családját.