Ahmed Aslam Ali akkor fedezte fel a népszerű ételt, amikor a hetvenes években egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni egy fanyalgó vendégnek.
77 éves korában meghalt Ahmed Aslam Ali, a csirke tikka maszala feltalálójának tartott séf, közölte családja a Guardian cikke szerint.
⚫ Le chef écossais Ahmed Aslam Ali, inventeur du poulet tikka masala, est mort
— Le Parisien (@le_Parisien) December 22, 2022
➡️ https://t.co/LjRm9vqVT3pic.twitter.com/ErccFZOi0M
A séf halálát hétfőn jelentette be glasgow-i étterme, a Shish Mahal, amely a bejelentést követően 48 órára bezárt, temetését pedig másnap tartották a legnagyobb skót város központi mecsetében.
Ahmed Aslam Ali Pakisztánban született, és még kisfiú volt, amikor családjával Glasgow-ba költözött, ahol 1964-ben megnyitotta a Shish Mahalt a város nyugati részén. Nős volt, illetve öt gyermek édesapja.
Ali egy 2009-ben adott interjújában felidézte, hogy a csirke tikka maszalát aztért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka. „Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát“ – mondta.
A fogás hamarosan a brit éttermek kedvence lett. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Az MTI híre szerint Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni.
A Pandzsábból származó Ahmed Aslam Ali egyszer úgy fogalmazott: az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta őt és családját.