2023.3.24., péntek

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Gasztro
Kovács M. Dávid
2022.12.22 14:32
Olvasási idő  0:54

Meghalt a séf, aki a világra szabadította a csirke tikka maszalát

Ahmed Aslam Ali akkor fedezte fel a népszerű ételt, amikor a hetvenes években egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni egy fanyalgó vendégnek.

Kovács M. Dávid
2022.12.22 14:32 Olvasási idő  0:54
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

77 éves korában meghalt Ahmed Aslam Ali, a csirke tikka maszala feltalálójának tartott séf, közölte családja a Guardian cikke szerint.

 

 

A séf halálát hétfőn jelentette be glasgow-i étterme, a Shish Mahal, amely a bejelentést követően 48 órára bezárt, temetését pedig másnap tartották a legnagyobb skót város központi mecsetében.

 

Ahmed Aslam Ali Pakisztánban született, és még kisfiú volt, amikor családjával Glasgow-ba költözött, ahol 1964-ben megnyitotta a Shish Mahalt a város nyugati részén. Nős volt, illetve öt gyermek édesapja.

 

Ali egy 2009-ben adott interjújában felidézte, hogy a csirke tikka maszalát aztért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka. „Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát“ – mondta.

 

Egy tányér csirke tikka maszala némi sörrel és az indiaiak naan nevű lepénykenyerével. Forrás: Peter Macdiarmid / Getty Images

 

A fogás hamarosan a brit éttermek kedvence lett. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Az MTI híre szerint Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni.


A Pandzsábból származó Ahmed Aslam Ali egyszer úgy fogalmazott: az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta őt és családját.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: theguardian.com Thumbnail:  Peter Macdiarmid / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában gasztro
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra