A xilit az új aszpartám.
Az utóbbi években sorra tűntek fel a divatosabbnál divatosabb édesítőszerek, amiket az egészségesebb élet reményében használunk cukor helyett. Ugyanakkor szinte állandóan ott lebeg felettünk Damoklész kardja, hogy vagy a glikémiás indexről vernek át a gyártók, vagy ami még rosszabb: valami olyasmivel édesítjük az ételeinket, ami még a cukornál is veszélyesebb.
Tavaly óriásit ment és gyakorlatilag mémmé vált, mennyire ártalmas az aszpartám, ezúttal pedig a xilitről derült ki, hogy majdhogynem megkétszerezi a szívroham és a stroke, valamint az ezekkel kapcsolatos halálozás kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja.
A CNN pénteki cikke szerint 1157, épp szívvizsgálatokon átesett ember vérmintáját elemezték a kutatók, de emellett még 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata.
Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője, a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri diagnosztikai és megelőzési központjának igazgatója elmondta: teljesen egészséges embereknél a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett rövid idővel azután, hogy xilit tartalmú italt fogyasztottak. A miheztartás végett, cukortartalmú üdítőknél 10-20 százalékos emelkedés az átlagos.
2023-ban ugyanez a kutatócsoport mutatott rá az eritrit veszélyeire is, ami – a xilithez hasonlóan – a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatja, ezáltal rögöket képezve. Ha ezek a rögök szétesnek, a véráram által eljuthatnak a szívbe, és ott szívrohamot okozhatnak. Az agyba jutva pedig a stroke kialakulásának kockázatát növelik. Hozzá kell tenni azt is, hogy már kis mennyiség fogyasztásakor is megváltozik a vérlemezkék viselkedése.