2024.6.14 13:39
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Rasszista mészárlásra készült egy fegyverrajongó Bad Bunny atlantai koncertjén

ZENE BAD BUNNY EGYESÜLT ÁLLAMOK KONCERT MERÉNYLET

Az amerikai elnökválasztás előtt merénylettel akart faji háborút szítani egy Mark Adams Prieto nevű férfi, amihez Bad Bunny egyik koncertjét szemelte ki magának. Csakhogy az arizonai fegyverrajongó az FBI beépített ügynökét is megpróbálta beszervezni.

Az Egyesül Államokban kedden vádat emeltek egy arizonai férfi ellen, aki fegyveres merényletre készült egy májusi időpontra meghirdetett, atlantai Bad Bunny-koncerten, derül ki a Deadline híréből.

Az 58 éves Mark Adams Prietót még az előző hónapban tartóztatták le, ezen a héten pedig többek között engedély nélkül tartott lőfegyver birtoklása, illetve gyűlölet-bűncselekményben való használatának célja miatt emeltek vádat ellene.

Az NBC News híre szerint a férfi jellemzően csere vagy készpénzes tranzakció útján jutott hozzá a birtokában lévő félautomata fegyverekhez, amelyeket aztán a koncerthelyszín közelében rejtett el.

Az FBI januártól márciusig tartotta megfigyelés alatt Prietót, aki információik szerint kizárólag feketéket és más amerikai kisebbségek tagjait vett volna célba a koncerten. Mindezt azzal a céllal tette volna, hogy faji háborút szítson az amerikai elnökválasztás előtt.

Mark Adams Prieto azt követően került az FBI célkeresztjébe, hogy egy forrás, akit a férfi megpróbált maga mellé állítani, értesítette őket annak szándékáról. Azt mondta, három év alatt több mint 15 alkalommal beszélt Prietóval különböző fegyverbemutatókon, aki idővel egyre jobban megnyílt neki, így tudta meg, hogy egy olyan mészárlásra készül, amely során kifejezetten feketéket, zsidókat és muszlimokat gyilkolna meg.

Bad Bunny egy New York-i koncertjén 2024 áprilisában.
Bad Bunny egy New York-i koncertjén 2024 áprilisában. Forrás Kevin Mazur / WireImage / Getty Images

Az informátor szerint Prieto 2023 végén szegezte neki a kérdést, hogy „készen áll-e megölni egy csomó embert“. Mivel az FBI ebből azt olvasta ki, hogy az arizonai férfi feltételezhetően társakat keres a merénylethez, a nyomozás során egy beépített ügynököt vetettek be, akit Prieto szintén megpróbált beszervezni. Ekkor derült ki, hogy egy szabadon választott – később azonban pontosított – rapkoncerten tervez lecsapni, majd konföderációs zászlókat hagyna maga után a lövöldözés helyszínén.

Ha elítélik, Mark Adams Prieto akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat.