2024.6.11 12:31
Olvasási idő 1:14
Maier Péter

Sztárigazolás a Nemzeti Színháznál: Vecsei H. Miklós színészként és rendezőként csatlakozik a társulathoz

KULTÚRA NEMZETI SZÍNHÁZ VECSEI H. MIKLÓS

Marx "A tőke" című művét is színpadra viszi Vidnyánszky Attila főigazgató, aki az új évadról, illetve a tavaly novemberi balesetről is beszélt az intézmény saját magazinjában.

A Nemzeti Színház magazinjának adott interjút Vidnyánszky Attila, az intézmény igazatója, amelyből kiderült, hogy hét premier, köztük Vidnyánszky két új rendezése is helyet kapott a műsorban.

A személyi változások tekintetében a legnagyobb hír, hogy Vecsei H. Miklós a színházhoz szerződik, ahol nemcsak színészként, hanem rendezőként is dolgozik majd.

Valóban átalakulóban vagyunk, de tizenegy év közös munka után ez természetes. Nagyszerű közös munkákat hoztunk létre a most távozókkal. Még zajlanak az egyeztetések, szerződtetések, de annyi biztos, hogy a távozók többsége továbbra is vinni szeretné a szerepeit a Nemzetiben, vagyis a repertoár gerincét nem érinti ez a változás. Viszont érkezik hozzánk Vecsei H. Miklós, aki – amellett, hogy természetesen színészként szerepet kap majd az előadásainkban – saját elképzeléseit is megvalósíthatja, a következő évadban egy Radnóti-esttel készül, amivel a holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk

– fogalmaz az interjúban Vidnyánszky.

Vidnyánszky kitért a tavaly novemberben történt balesetre is, amit „testileg és lelkileg egyaránt” hatalmas traumának nevezett. Szerinte Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó hiányát elsősorban a „személyiségük“ miatt érzik, de, mivel mindketten fontos szerepeket vittek, a teljes színházi évadot át kellett alakítani: két bemutatót mondtak le, a többit pedig szerepátvétellel oldották meg.

Kiemelt tartalom
Súlyos kórházi élményekről számolt be az Instagramon Szász Júlia Súlyos kórházi élményekről számolt be az Instagramon Szász Júlia 2024.2.15 11:29

A nyilatkozat szerint hét premiert terveznek a Nemzetiben a következő évadban: Eugene Labiche-Marc-Michel Olasz szalmakalap, Oscar Wilde Salome, Molnár Ferenc Liliom és Jan Fabre Vér vagyok, Ázott hajában hét halott bogár ragyog című művét is bemutatják – ez utóbbit Vecsei rendezésében.

Vidnyánszky két új rendezést is színpadra visz: Szarka Tamás Esthajnalja mellett egy igazán meglepőt is húz azzal, hogy Karl Marx Tőkéjéből is előadást csinál.

Marx Tőkéje nagyon régóta, még beregszászi igazgatói időszakomban kezdett el foglalkoztatni. Egyetemistaként olvastam először, bár akkor még csak tanulóként, rendezőként később figyeltem fel arra a drámai potenciálra, ami Marx mondataiból árad. A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le

– fogalmazott Vidnyánszky, aki elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a bemutatója a következő évad elejére csúszik.