A cikk a Művészetek Völgye megbízásából készült.
2024.6.10 15:21
Olvasási idő 2:06
Szécsi Krisztián

Csaknem 3000 program közül választhatunk az idei Művészetek Völgyén

Csaknem 3000 program közül választhatunk az idei Művészetek Völgyén
Forrás Művészetek Völgye
KULTÚRA FESZTIVÁL MŰVÉSZETEK VÖLGYE NYÁR

Új helyszínek, a magyar könnyűzene legismertebb alakjai, fenntartható környezetvédelem – a fesztivál 2024-ben minden eddiginél gazdagabb és változatosabb programkínálattal várja a látogatókat.

A Művészetek Völgye már évek óta az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye hazánknak. Az idei évben azonban önmagát felülmúlva minden eddiginél több, egészen pontosan 2972 programlehetőséggel várja a fesztiválozókat Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend.


A fesztivál kínálata gyakorlatilag a teljes magyar zeneművészeti szcénát lefedi, kezdve a népi hangzásvilágtól a populárisabb műfajokon át egészen a klasszikus komolyzenéig. Hazánk legismertebb zenészei felelnek a talpalávalóért, így olyan neves zenekarokat és előadókat is elcsíphetünk, mint a 30Y, az Aurevoir, a BËLGA, a Punnany Massif vagy a Quimby, de a komolyzenét kedvelőknek is lesz miből válogatni. Például a Völgykomolyzene a kapolcsi római katolikus templomban egyedülálló koncertekkel várja a közönségét. Emellett a Papageno Klassziknál és a Petőfi Udvarban is számos különleges zenei eseményre lehet számítani.

Forrás Művészetek Völgye

És bár sokan úgy gondolnak a Művészetek Völgyére, mint egy alternatív zenei fesztiválra, a koncertek mellett mindig ugyanolyan rendkívül hangsúlyos szerepet kap a hazai képzőművészet és a színházi élet is. A fesztivál területén számtalan kiállítás, workshop, kézműves foglalkozás várja a látogatókat, mint a MűvészVölgy Kúria vagy az Egyetemi Udvar, ahol idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem is képviselteti magát, és ahol a 10 nap változatos programjait az intézmények hallgatói és tanárai közösen hozzák létre, bemutatva az ország fiatal művészeit. 

Kiemelt tartalom
Diákként szinte ingyen utazhatsz – 7 belföldi úticél, ahová érdemes ellátogatni idén nyáron  Diákként szinte ingyen utazhatsz – 7 belföldi úticél, ahová érdemes ellátogatni idén nyáron 2024.6.2 8:59

A színházi programok saját premierrel indulnak. A Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadásában, Jonathan Larson Tikk-takk bumm című darabjában három fiatal történetét követhetjük nyomon, középpontban Jonnal, a befutásra váró zeneszerzővel, akit Ember Márk alakít. A személyes hangvételű történetek egy érzékeny, tehetséges, magában folyton kétkedő művész útkeresését vetítik elénk – kapunyitási pánikban szenvedő Z generációsoknak ígéretesnek tűnik. Továbbá a Színház Színpadon és a Színház Színpad Templomban a látogatók minden nap más és más előadásokat tekinthetnek meg a legnagyobb hazai társulatoktól. A Vígszínház, az Orlai Produkció, az Art-Színtér, a Nézőművészeti Kft, vagy a Kálloy-Kálid-Gáspár hármas – csak hogy egy párat említsünk.

Forrás Művészetek Völgye

Új helyszínek és környezetvédelem

2024 a fenntarthatóság éve. A fesztivál alatt számos workshop keretén belül leshetünk el praktikákat a fenntartható életmód terén, például az új helyszínként debütáló SzimBio Udvaron, ahol a Pro Progressione szervezésében a művészet és a természet kapcsolódásával, spirituális technikákkal ismerkedhetnek az érdeklődők, például erdősétákon, őskori operán és meditációs gyakorlatokon keresztül. Szintén egyedülálló programnak ígérkezik a Vigántpetenden saját udvart kapó Romani Design eseménysorozata. A világ első roma divatstúdiója által betekintést nyerhetünk a kortárs roma divatkultúra és képzőművészet trendjeibe. Az udvar kiállításokkal, beszélgetéssekkel, pop-up store-ral és tematikus művészeti napokkal készül, de lesz lagzi, jósda és divatbemutató is.

Forrás Művészetek Völgye

Szintén Vigántpetenden, a Petendi Pajtában kap helyet az Önismereti Diszkó, ahol minden völgylakó lemászhat tudatalattija mélyére a hipnotikus táncmozdulatokon keresztül. Kapolcson pedig a Főtéren a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum különleges pop-up sörkiállítással készül. Mindez egy kis ízelítő a fesztivál megannyi különleges programja közül, a részletes műsorfüzetet pedig itt éritek el.

Kiemelt tartalom
A nagy 2024-es fesztiválkörkép: ezekkel a zenei fesztiválokkal szemezünk idén nyáron A nagy 2024-es fesztiválkörkép: ezekkel a zenei fesztiválokkal szemezünk idén nyáron 2024.5.16 19:19

A könnyebb lejutás érdekében külön buszjáratok indulnak Budapestről, így akár csak egy napra is lenézhetünk a Völgyre. Összességében a Művészetek Völgye Fesztivál 2024 idén is mindenkit egy varázslatos kulturális utazásra invitál, ahol a művészetek széles palettája és a festői környezet összhangban alkotnak egy lenyűgöző és inspiráló élményt a résztvevők számára július 19 és 28 között. 

Jegyeket és bérleteket a Művészetek Völgye honlapján tudtok váltani, kedvcsinálónak pedig tekintsétek meg a tavalyi év fesztiváljának after movie-ját: