2024.5.31 8:53
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Zenetörténeti rekordot írhat a Queen

ZENE FREDDIE MERCURY QUEEN ZENE

A Queen életművének jogai akár egymilliárd dollárt is érhetnek, ha pedig nyélbe ütik az üzletet, akkor abszolút zeneipari rekorddal van dolgunk.

Tárgyalásokat folytat a Sony a Queen katalógusának megvásárlása ügyében, az összesített ár pedig akár az egymilliárd dollárt is elérheti – írja a 24.hu a Bloomberg cikkére hivatkozva. Az életmű magába foglalná a dalokon túl a zenekarhoz kötődő szellemi tulajdont, beleértve a logót, a klipeket és a merchandise-termékeket is.

A Queen katalógusának értéke olyan szupersztárokét körözi le, mint Bruce Springsteen, aki 2021-ben 500 millió dollárért adta el életműve jogait a Sonynak, vagy Michael Jackson, akinek a dalai 50 százalékáért legalább 600 milliót fizettek ki. A Queen egyébként a streamingplatformokon is jobb számokat produkál a fent említett előadóknál: a havi 52 millió Spotify-hallgatottság fölényesen veri Jacksont (41 millió) és Springsteent is (20 millió.) A nagy népszerűséghez minden bizonnyal hozzájárul a Queen sikeréről és a Freddie Mercury életéről készült film, a Bohém rapszódia is. 

A tárgyalásokban a Sonyn kívül állítólag a Universal Music is érdekelt, de egyelőre még nem biztos, hogy összejön a zenetörténeti léptékű megegyezés.