2024.6.2 8:40
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

REFRESHER-TESZT: Mutatjuk, kire kéne szavaznod a főpolgármester-választáson a programpontok alapján

REFRESHER-TESZT: Mutatjuk, kire kéne szavaznod a főpolgármester-választáson a programpontok alapján
Forrás NurPhoto / Contributor
KÖZÉLET KARÁCSONY GERGELY KVÍZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS POLITIKA SZEMÉLYISÉGTESZT VÁLASZTÁSOK VITÉZY DÁVID

2024. június 9-én Magyarország önkormányzati választásokat tart, melynek keretén belül a budapestieknek el kell dönteniük, kit szeretnének a városháza élén látni a következő öt évben.

2024. június 9-én az EP-képviselői és önkormányzati választások mellett, a budapestiek megválaszthatják, kit szeretnének látni a főváros élén a következő öt évben. 

A négy jelölt, és programjaik:

  •  Karácsony Gergely, a Párbeszéd- ZÖLDEK-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje – programját itt éritek el;
  • Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek főpolgármester-jelöltje – programját itt éritek el;
  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje – programját itt éritek el;
  • Dr. Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje – programját itt éritek el.

 A REFRESHER Magyarország legújabb tesztje kivételesen nem a személyiséget veszi célba, hanem a közéleti, lakossági ízlést. A négy főpolgármester-jelölt programját, néhol a programpontokat szintetizáltuk 13 olyan kérdéssé, amivel a Z generáció is potenciálisan sokat találkozhatott a közösségimédiás felületeken. A teszt eredménye inkább reprezentatív, ezért mindenképpen ajánljuk, hogy részletesebben is tájékozódjatok, hogyan is látják a jelöltek fővárosunkat a következő öt évben. Mindenképpen menjetek el szavazni, hiszen alkotmányos és demokratikus jogotok! Hallassátok hangotokat, a júniusi eredmény több évre előre fogja befolyásolni életünket.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
Kvíz
Vajon kire kéne szavaznod a főpolgármester-választáson?
Ki mit rakott előre a részletes programtervben: mennyire bejövős a főpolgármester-jelöltek programjaiból az 1. pont?
Forrás Eye Ubiquitous / Contributor
113
Ki mit rakott előre a részletes programtervben: mennyire bejövős a főpolgármester-jelöltek programjaiból az 1. pont?
Komplex Budapest-fejlesztési program elindítása – gyorsvasút a Belváros és a reptér között, több parkolóhely, aluljárók felújítása, lakásépítési program, a magyar vállalkozók előtérbe helyezése, ugyanakkor az Öböl-országokkal való piaci kapcsolatok megerősítése, a mini-Dubaj-projekt mint komoly gazdasági lehetőség, és turisztikai látványosságok építése.
Budapest kiszabadítása Gyurcsány fogságából, „én az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a városházáról” jeligére.
A budapesti egészségügyi ellátás javítása – kerülettől független egészségügyi alapellátás, egységes ügyfélszolgálati felület, az orvoshiány oldására csoportos egészségházak létrehozása (ahol olyan kiegészítő rutinfeladatokat is ellátnak majd, mint a vérvétel, labor- és szűrővizsgálatok, valamit gyógytornás, fizioterápiás és logopédiás foglalkozások), kerületek saját diagnosztikai berendezéseinek támogatása, szűrővizsgálatok támogatása.
Közterületek kitakarítása, az utcák és terek emberközpontúvá tétele – telefonfülkék és üresen álló pavilonok lebontása; reklámplakátok visszaszorítása; közlekedési jelzések egyszerűsítése; nyugodtabb és rendezettebb utcakép kialakítása (például egységes padokkal és szemetesekkel); továbbá szabadidős terek fejlesztése; félbemaradt városi nagy parkfejlesztések újraindítása, a belvárosi zöldfelülethiány enyhítése (növénytelepítések, zöldtetők, zöldhomlokzatok), a teljes fővárosi Duna-part megnyitása a pihenés és sportolás felé, elszigetelt zöldterületek elérhetőségének javítása.
Fontosnak tartod, hogy elérhetők legyenek ingyenes, éjjel-nappal is nyitva tartó illemhelyek?
Forrás Marc Dufresne/ Getty Images
213
Fontosnak tartod, hogy elérhetők legyenek ingyenes, éjjel-nappal is nyitva tartó illemhelyek?
Igen.
Nem.
Visszatérjenek a személygépjárművek a Lánchídra?
Forrás Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldal
313
Visszatérjenek a személygépjárművek a Lánchídra?
Mindenképpen! A Lánchíd korlátozása Budapest közlekedését korlátozza.
Nem kell.
Mi legyen a nagykörúti kerékpársáv sorsa?
Forrás olaser/ Getty Images
413
Mi legyen a nagykörúti kerékpársáv sorsa?
Mivel a Covid-járvány óta Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonala, maradnia kell.
A mostani biciklisáv átgondolatlan és nem biztonságos.
Fel kell számolni a környezetszennyező dugók miatt.
Válassz egy idézetet a főpolgármester-jelöltektől a Budapest Pride kapcsán!
Forrás Janos Kummer / Stringer
513
Válassz egy idézetet a főpolgármester-jelöltektől a Budapest Pride kapcsán!
„Ha én lennék a főpolgármester, biztos, hogy nem lenne LMBTQ-lobogó a Fővárosi Önkormányzat épületén. Volt is erre egyébként egy törvénymódosító javaslatom, ami arra vonatkozott, hogy középületen csakis kizárólag magyar és székely zászló lehessen.“
„Budapest nemcsak azoknak a hidaknak a városa, amelyek összekötik a pesti és budai partot, hanem elsőorban azoké, amelyek embereket kötnek össze. Őrizzük meg ezeket a hidakat, őrizzétek meg Budapestet szabadnak és szolidárisnak, vigyázzatok erre a városra, szeressétek ezt a várost, mert az a város is szeret titeket.“
„Ha főpolgármesterként a főszervezők azt tartják szükségesnek, hogy legyek ott, akkor ott leszek.“
A negyedik jelölt nem nyilatkozott részletesebben a Budapest Pride-ról, de a 2024-es felvonuláson nem kíván részt venni – döntésének okát nem indokolta meg.
Jöjjön a választási programtervek 2. pontja! Melyik a legszimpatikusabb?
Forrás Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
613
Jöjjön a választási programtervek 2. pontja! Melyik a legszimpatikusabb?
A közbiztonság jelentős mértékű megerősítése – a rendőrségtől elkülönülten dolgozó, állandó közterületi gyalogos járőrök telepítése, ifjúságvédelem, drogprevenció, az illegális migráció és az erőszakos bűncselekmények megelőzése, a helyi polgárőrszervezetek támogatása, iskolák és játszóterek környékén térfigyelő kamerák elhelyezése.
Véget vetni a városházi korrupciónak – a főváros kapna egy pénzügyi ellenőrző szervet is.
Közlekedés – a forgalmas külvárosi csomópontok és buszvégállomások felújítása; s időjárástól védett várakozási-átszállási lehetőségeket biztosítása; éjjeli metróközlekedés pénteken és szombaton; parkolási reform rugalmas díjszabályozással és online díjfizetéssel; olcsón parkolóházak telepítése; buszsávok hosszának megduplázása; könnyen elérhető és környezetbarát taxizás; BKK-rendészet kialakítása; ingyenes kutya- és kerékpárszállítás; HÉV-, metró- és vasútfejlesztések; a Bajcsy-Zsilinszkyn haladó villamos visszavezetése.
Átfogó lakhatási program indítása – lakbértámogatás (önkormányzati bérlakások felújításával és a városban megtalálható üresen álló lakások bevonásával); szabályozás, hogy a övid távú, turisztikai célú bérbeadás (Airbnb) ne lehetetlenítse el a budapestiek lakhatását; a lakossági észrevételeket és panaszok kivizsgálására Fővárosi Lakásügyi Ombudsman; kollégiumok létesítése.
Szerinted szükség lenne olyan rendészeti szervre, ami a fővárosi tömegközlekedés biztonságáért felelne?
Forrás BKK
713
Szerinted szükség lenne olyan rendészeti szervre, ami a fővárosi tömegközlekedés biztonságáért felelne?
Ilyen biztonsági szerv már létezik, így nem lenne indokolt egy újabb gárda létrehozása.
Sokkal szigorúbb szervre lenne szükség, akik azonnal felléphetnének a zaklató, erőszakos és agresszív elemek ellen.
Igen, de ne csak a tömegközlekedési eszközökön legyen jelen az adott szerv, hanem egy állandó gyalogos járőri jelenlétre lenne szükség.
A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, vagy a Budapesti Rendőr-főkapitányságot kéne jobban megerősíteni.
Szükség lenne egy budapesti diákképviseleti szervre, ami véleményezhetné az olyan városvezetés által meghozott döntéseket, amik a fiatalokat is érintenék?
Forrás Mohos Márton / 24.hu
813
Szükség lenne egy budapesti diákképviseleti szervre, ami véleményezhetné az olyan városvezetés által meghozott döntéseket, amik a fiatalokat is érintenék?
Igen, jó ötlet.
Nincs rá szükség.
Nézzük meg, mondjuk, az 5. tervet. Válassz egy választási programpontot!
Forrás Wikipédia
913
Nézzük meg, mondjuk, az 5. tervet. Válassz egy választási programpontot!
Átláthatóság – minden önkormányzati intézmény és cég élére pályázat útján választanak vezetőt; az ellopott önkormányzati pénzek visszaszerzése; előnytelen szerződések felbontása; nagyértékű beszerzések felülvizsgálata; nyilvános adatbázis az önkormányzati szerződésekről; antikorrupciós szoba létrehozása; antikorrupciós fehérlista létrehozása, amelyen azok a korrupciómentes cégek és magánszemélyek szerepelnek majd, amelyekkel, illetve akikkel érdemes együtt dolgozni.
A baloldali közlekedés felszámolása – bevetési egység a BKK-n belül, mely felszámolja a torlódásokat; a felül-; és aluljárók támogatása; az önkormányzatokkal való egyeztetés a parkolózónák kialakításáról; kerékbilincs használatának betiltása; a gépjárműadóból, a parkolási bevételekből és a parkolóhely-megváltásból származó bevételeket vissza kell juttatni a lakosságnak; fekvőrendőrök telepítése az óvodák és iskolák közelébe; a kerékpáros közlekedés az autós és a gyalogos közlekedéshez való igazítása; a Déli-körvasút megépítésének ellenzése.
Tisztaságot és rendet a városba!
Elérhető kultúra Budapesten – kultúrkuponok a budapestieknek; a 30 év alatti budapesti fiatalok számára 30 százalék kedvezménnyel vásárolható Sziget-napijegy; a budapesti színházak függetlenségének garantálása; átfogó könyvtárfejlesztési program; a budapesti fürdők kínálatának megújítása; minden évben az Év Kulturális Kerületének megválasztása; szabadon hozzáférhető fotók a Fortepanon; lakásmúzeum a Szomszédok című sorozathoz; kreatív közterek a művészek számára.
Mit szólsz ahhoz, hogy nyáron, legalább hétvégente a gyalogosoké legyen a Rakpart?
Forrás Karácsony Gergely / Facebook
1013
Mit szólsz ahhoz, hogy nyáron, legalább hétvégente a gyalogosoké legyen a Rakpart?
Nekem tetszik, legyen!
Szerintem ez csak nehezítené a budapesti közlekedést.
Mi legyen az augusztus 20-ai tűzijáték sorsa?
Forrás aGinger/ Getty Images
1113
Mi legyen az augusztus 20-ai tűzijáték sorsa?
Környezetszennyező, más alternatíva kellene rá.
Ez az ország születésnapjának fénypontja, maradnia kéne.
Hogy tetszik a felújított Blaha Lujza tér?
Forrás MTI/ Balogh Zoltán
1213
Hogy tetszik a felújított Blaha Lujza tér?
Tetszik!
Nincs különösebb véleményem.
Nem lett megfelelően felújítva.
Kellenek-e a fővárosba méhlegelők?
Forrás Karácsony Gergely/ YouTube
1313
Kellenek-e a fővárosba méhlegelők?
Felelősséggel tartozunk a méheknek.
Nem kellenek a városba méhlegelők.
Kvíz kiértékelése