2024.5.29 11:24
Olvasási idő 1:49
Szécsi Krisztián

Hollywood nem hallgat tovább: Dua Lipa és több híresség is népirtásnak nevezte Izrael rafahi támadását

KÖZÉLET DUA LIPA HÁBORÚ IZRAEL MARINA MELANIE MARTINEZ PALESZTINA

A „művészek a tűzszünetért“ jelige alatt több világsztár is elítélte Izrael katonai operációját Palesztinában.

Számos világsztár is azonnali tűzszünetet követel, miután az izraeli haderők több mint 40 palesztint öltek meg május 27-én, hétfőn, egy bombázás alatt a Gázai övezet déli részén, Rafah városának menekülttáborában. Az áldozatok döntő többsége nők és gyermekek voltak. A rajtaütést az ország miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú „tragikus balesetnek“ nevezte.

Forrás Hani Alshaer/Anadolu via Getty Images

A támadást Izrael azután rendelte el, hogy a Hámasz négy hónap után először indított rakétatámadást Tel Aviv térsége ellen. Izrael közleménye szerint hadseregük a terrorszervezet objektumait célozták, és az operáció alatt két kulcsfontosságú tisztet is likvidáltak, írja a BBC. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a rafahi terület úgynevezett „safe zone“, vagyis biztonsági zóna volt, ahova a 2,3 milliós palesztin lakosságnak mintegy kétharmadát telepítették át, mivel az enklávé északi részét a bombázások élhetetlenné tették.

A rafahi incidensről készített felvételek futótűzként járták be az internetet: fej nélküli, megégett gyerektestek, zokogó férfiak és nők, lángba borult sátrak, vér és törmelék. A képeket és a videókat látva azok a világsztárok is felszólaltak az azonnali tűzszünet mellett, akik eddig nem kommentálták a háborús konfliktust – többek között valószínűleg azért is, mert a világ számos országában szankcionálják azokat a közszereplőket, akik Palesztina mellett szólalnak fel, mondván, hogy ezzel a művészek, ismert emberek a Hamászt és a terrorizmust támogatják.

Kiemelt tartalom
Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? 2024.5.17 17:34

Dua Lipa először fejtette ki véleményét a helyzetről, sőt, nevezte népírtásnak az izraeli operációt a gázai övezetben. Instagram-sztorijában egy „művészek a tűzszünetért“ hashtag felett azt írta: „Soha semmi nem indokolhatja azt, hogy élve égessenek el gyermekeket. Most az egész világ azt követeli, hogy Izrael hagyja abba a népírtást. Kérjük, mutassátok ki együttérzéseteket Gázával“.

Forrás @dualipa/ Instagram

Marina Diamandis, a Marina and the Diamondsként is ismert énekesnő már több hónapja aktívan kiáll a palesztin lakosság mellett, csakúgy mint Melanie Martinez, aki mostani koncertturnéján többször is palesztin zászlót lengetett – egy franciaországi fellépése alatt ki is kapcsolták ezért a mikrofonját.

@melaniemusicvideo Free Palestine 🇵🇸🤍 #fyp#portalstour#melaniemartinez♬ оригинальный звук - Melanie Martinez Fan Page💕

Sztorijaikban hasonló szövegekkel láthatunk posztokat: „Komolyan gondolom, hogy gyáva dolog azt mondani nyolc hónap után, hogy »én ezt nem támogatom«. Ezt – azért így fogalmazol, hogy ne azt kelljen mondanod, hogy »a palesztinok népirtását a saját földjükön«, mert azzal lehet kihúznád a gyufát az ügynöködnél, a főnöködnél, elvágna szponzorációs együttműködésektől, brandpartnerektől. Ezt – így hagyod, hogy a politika győzzön. Mondd ki: ez egy népírtás. Mondd ki: szabad Palesztina. Mondd ki: Izrael egy apartheid-állam. Mondd ki: vessenek ki szankciókat, és embargót a fegyverek ellen. Ezt – nincs erre már időnk. Már nyolc hónapja tart ez az állapot.“

Forrás @marinadiamandis/ Instagram

A Palesztina mellett felszólaló hírességek között olyan hírességeket találunk, mint Billie Eilish, Reneé Rapp, a Boygenius, Hozier, Finneas O'Connell, Mark Ruffalo és Tilda Swinton.

Izrael miniszterelnökére, és a Hamász vezetőire 2024. májusában elfogatóparancs kiadását nyújtotta be a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Karim A.A. Khan a Palesztinában kialakult helyzet miatt. Továbbá május végén Írország, Spanyolország és Norvégia is elismerte a palesztin államot.