2024.5.28 9:04
Olvasási idő 1:21
Krajnyák Petra

Furcsa kínai „verseket" osztott meg Whisper Ton Instagramon, miután minden kontentet törölt profiljáról

ARCOK KÍNA KÖZÖSSÉGI MÉDIA SOCIAL MEDIA WHISPERTON

Az elmúlt két napban Whisper Ton pár kínai sort és egy matematikai képletet posztolt , miután 245 ezer követővel rendelkező Insta-oldaláról minden bejegyzés törölve lett.

Az egyik legismertebb magyar influenszer, a 245 ezer követővel rendelkező Strenner Antal, aki Whisper Ton néven vált ismertté, az összes kontentet letörölte az Instagramjáról és TikTok-profiljáról is. A hétvégi online „nagytakarítás" után pedig rejtélyesnek tűnő, ám nem túl értelmes kínai szövegeket osztott meg Instagram-sztorijában.

Vasárnap este az alábbi, egyszerűsített kínai karakterekkel írt (hanzi 汉字) sorokat posztolta.

Forrás Whisper Ton/ Instagram

A 芒果光是雨林的奥秘沙丘深处是龙的圣地 (mángguǒ guāng shì yǔlín de àomì shāqiū shì lóng de shèngdì) jelentése pedig valahogy így ragadható meg:

A mangó fénye (maga) az esőerdők feltáratlan titka, a homokdűnék mélyén van a sárkányok szent földje.

Hétfő este pedig ezt a hasonlóan rejtélyesnek tűnő „verset" posztolta: 冷风保存了蓝柠檬的秘密,让你安全回, 嬴得比赛 (lěngfēng bǎocún le lán níngméng de mìmì ràng nǐ ānquán huí yíng děi bǐ sài). Szó szerinti jelentése valahogy így hangzik:

A hideg szél megőrizte a kék citrom titkát, hogy biztonságban visszatérhess, hogy megnyerd a versenyt.

Csak találgatni lehet, hogy a verseny ebben a kontextusban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) influenszerek ellen indított eljárására utal-e, vagy metaforikusan értendő-e.

Forrás Whisper Ton/ Instagram

A „versikét" ezúttal egy matematikai képlet követte:

Forrás Whisper Ton/Instagram

Eddig nem derült ki, milyen céllal osztotta meg az ismeretlen forrásból származó kínai szövegeket, melyek egyetlen kínai versgyűjteményben sem szerepelnek. Az általunk megkérdezett, kínaiul anyanyelvi szinten beszélő olvasónk úgy fogalmazott, „ezeknek a szövegeknek semmi értelme“, illetve „nagyon furcsán hangzanak kínaiul.“

Kiemelt tartalom
Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? Vécéből kikandikáló emberek és kamerafejű humanoidok harca: miért lett ekkora siker a Skibidi Toilet? 2024.7.16 19:42

Az influenszer furcsa közösségi médiai aktivitásának és a posztok törlésének köze lehet az állami pénzből finanszírozott Budapest Influencer Tripes bulihoz, ahol Whisper Ton is részt vett, emiatt pedig őt is hatalmas kritikacunami érte. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett, fővárost népszerűsítő rendezvényen 50 külföldi, 10-15 milliós követőtáborral rendelkező tartalomgyártó, illetve 150 magyar influenszer és véleményvezér vett részt.

Eltűnésének másik oka a a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) influenszerek ellen indított vizsgálata lehet. Mint ahogy azt mi is megírtuk, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt hat magyar influenszerrel, köztük Whisper Tonnal szemben indított versenyfelügyeleti eljárásokat a GVH.