2024.6.10 17:01
Olvasási idő 5:47
Krajnyák Petra

Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája

Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája
Forrás GETTY IMAGES
ZENE CHER DIVAT DIVATTÖRTÉNET ZENE

Cikkünk a 78 éves popikon sokszínű és terjedelmes karrierjét mutatjuk be.

Cherilyn Sarkisian 1946. május 20-án született a kaliforniai El Centroban az örmény származású John Paul Sarkisian és az ír, valamint cseroki indián felmenőkkel büszkélkedő Georgia Holt gyermekeként. A modell, színésznő Holt kétszer is elvált az alkohol- és szerencsejátékfüggő lótenyésztőtől. Az első válás után Cher egy árvaházba került, mivel egyedülálló anyja pénzügyi nehézségek miatt nem tudta biztosítani a megfelelő körülményeket neki.

Forrás GETTY IMAGES

Holt később többször is újraházasodott, egyik házásságából született Cher húga, Georganne. 1961-ben anyja hozzáment a bankmenedzser Gilbert Hartmann LaPiere-hez, aki mindkét lányt hivatalosan is örökbe fogadta. Évtizedekkel később a már világhírű énekesnő elmondta, hogy gyerekkora óta „halálosan fél a szegénységtől“.

Ez olyan, mint amikor valaki megszabadul kétszáz kilótól, de belül akkor is kövér marad. Szegénységben nőttem fel, és belül mindig szegény maradok.

Diagnosztizálatlan diszlexiája miatt komoly nehézségekkel küzdött tanulmányai során, talán emiatt is döntött úgy 16 évesen, hogy otthagyja iskolát és inkább szerencsét próbál Los Angelesben.

Cher és Sonny

A zenei karrierről álmodozó lány egy bulin ismerkedett meg az akkor 28 éves Salvatore "Sonny" Bonoval. Az kor híres producerének, Phil Spector pártfogoltjának érdeklődését azonban nem igazán keltette fel első látásra. Ennek ellenére Cher másnap felkereste, mivel új lakás után kellett néznie, Bono pedig pont vele egy környéken lakott.

Csak odamentem hozzá és azt mondtam: Szia, figyelj, ki kell költöznöm a lakásomból (...) Erre azt mondta: Tudsz főzni és takarítani?

Cher rávágta, hogy persze, így Bono befogadta a szerinte nem különösebben vonzó lányt, aki végül egyszer sem főzött rá. Az idő előrehaladtával a szobatársak szeretők lettek. 1969. március 4-én született meg gyerekük, Chastity, aki később transz férfiként bújt elő és nevét Chaz Bonóra változtatta.

Forrás GETTY IMAGES

A pár első nagy popslágere, az I Got You Babe 1965-ben jelent meg, amely több mint hárommillió példányban kelt el. A duó feltűnő magasságkülönbségével és látványos stílusával vizuálisan is feltűnő, felejthetetlen párost alkottak. Az évtized végére azonban népszerűségük kezdett elhalványulni, így a showbusiness más területén is kipróbálták magukat. 1971-ben debütált a The Sonny and Cher Comedy Hour című televíziós varietéműsor, amely nagy sikerrel futott 1974-ig. 

A képernyőn megjelenő álompár élete azonban korántsem volt felhőtlen. Egyre több nézeltérésük támadt, Cher később úgy jellemezte Sonny-t, mint egy merev, irányító személyiséget, aki nem akarta, hogy felnőjjön és függetlenedjen. Szerinte a sztárság hatalmas nőcsábásszá tette Sonnyt, akinek még öt nő sem volt elég. Mikor utólag tudomást szerzett férje hűtlenségéről, rá is kérdezett, mégis milyen logisztika mellett folytatta afférjait. Hosszú pereskedés után 1975-ben vált el, de a jogi vita ellenére viszonyuk később rendeződött. Bono 1998-ban bekövetkezett haláláig tartották a kapcsolatot. Az énekesnő első férje temetésén könnyek között mondott beszédet.

Szólókarrier

Bár szóló zenei karrierjét már a 60-as években elkezdte építgetni, de igazán a The Sonny and Cher Comedy Hour alatt robbant be. A műsor alatt három listavezető slágere is volt, mint például a Gypsys, Tramps & Thieves, amelyben egy vándorló, társadalmi perifériára szorult családról és a tinédzserterhességről is énekel. Az 1974-es Half-Breed című album címadó dala erősen önéletrajzi ihletésű, ugyanis a részben indián származású költői én vívódásairól és az őt érő atrocitásokról szól.

Az elhúzódó válás miatt azonban Cher sokáig nem tudott önálló előadóként dolgozni, mivel üzleti szerződések kötötték Sonnyhoz, így modellmunkákat vállalt. A pereskedés végetértekor önálló zenés műsorral tért vissza a képernyőre. Az 1975-1976 között futó Cher varietéműsort, melynek 1978-as különkiadásában egymaga adta elő a Westside story-t – bizony, minden szereplőt ő alakított – később Emmy-díjra is jelölték.

A sikeres és mozgalmas 1980-as éveket rövid szünet követte, majd 1998-as Believe című dance albummal tért vissza. Az azonos című dalért 2000-ben Grammy-vel jutalmazták, mely tulajdonképpen meghonosította az Auto-Tune használatot a zeneiparban. A Strong Enough című empowerment himnusz szintén hosszú ideig uralta a dance és elektronikus zenei slágerlistákat.

Az eastwicki boszorkány 

Huszonkét lemezes diszkográfiája mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni Cher igencsak változatos és terjedelmes filmográfiájáról. Olyan kultfilmekben játszott, mint Az eastwicki boszorkányok, a Mermaids és a Moonstruck, de korunk alighanem legjobban sikerült musicaljének nem túl sikeres második részében is láthattunk. (Mondjuk igencsak ellentmondásos módon, ugyanis a Mamma Mia! második részében olyan szereplőt alakít, akit az első filmben halottként emlegettek. Bár ez is csak az igazolja, hogy Cher előtt nincsenek akadályok.)

Divat- és popikon lévén megérdemelten alakította magát többek között a párizsi divathétről szóló szatírában, a Prêt-à-Porter-ban, Will & Grace sitcomban és a Stuck on You című vígjátékban.

Románcok

Sonny-val való megismerkedése előtt 16 éves korában rövid ideig randizott az akkor 25 éves Warren Beatty-vel, akivel nem túl romantikus körülmények között ismerkedett meg: Beatty majdnem elütötte. Első válása után a később melegként coming outoló David Geffennel kezdett randizni. Az énekesnő elmondása szerint ő volt az első, akivel a férfi megosztotta az ágyát és az életét.

Warren Beatty, David Geffen és Cher részt vesznek az Amerikai Polgárjogi Szövetség Henry Fonda tiszteletére rendezett ünnepségén a Beverly Wilshire Hotelben, Beverly Hillsben, Kaliforniában 1974. június 1-jén. (Fotó: David Strick/WWD/Penske Media via Getty Images)
Warren Beatty, David Geffen és Cher. Forrás David Strick/WWD/Penske Media via Getty Images

1975-ben ment hozzá Gregg Allmanhoz, néhány nappal azután, hogy véget ért Bonoval folytatott jogi vitája. Állítólag kilenc nappal később Cher válni akart, ám végül kibékülték és négy évig tartó házasságukból egy fiú, Elijah Blue Allman és egy közös zenei projekt is született, a Two the Hard Way album. Cher később elmondta, hogy házasságuk vesztét férje drogfüggősége okozta.

A drogok és én sosem voltunk egymásnak teremtve. Hülyeségnek tartottam és tartom (most) is. Túl sok embert láttam, akiknek tönkretette az életét. Gregory életét is tönkretette.

Gregg és Cher Allman a "Love the One You're With" című dalt énekli brüsszeli koncertjükön.
Gregg és Cher Allman. Forrás GETTY IMAGES

Második házassága után két évig a KISS énekesével, Gene Simmons-szal alkottak egy párt, elmondása szerint ez volt élete legjobb kapcsolata. Később elárulta, hogy tulajdonképpen nyitott kapcsolatban voltak. Azonban megjegyezte, hogy Gene volt az egyetlen, akiért megőrült, minden kapcsolata komoly volt, és nem „kúrogatott össze-vissza.“ Gene hasonló szenvedéllyel és szeretettel nyilatkozott Cherről, akit első szerelmeként emlegetett.

 

A Top Gun sztárjával, Val Kilmerrel a 80-as évek elején jöttek össze, a párkapcsolatból pedig évekig tartó barátság lett és Cher gyakran meglátogatta a színészt, miután torokrákot diagnosztizáltak nála. Josh Donen filmproducerrel folytatott rövid afférja után randizott a Top Gun másik sztárjával, Tom Cruise-zal, akivel Madonna és Sean Penn 1985-ös esküvőjén találkoztak először. Azonban csak egy Fehér Házban megrendezett diszlexiáról szóló esemény után kerültek közelebb egymáshoz. 2013-ben amikor Andy Cohen a legjobb szeretőiről kérdezte, Cher a Top 5-be sorolta Cruise-t.

Kiemelt tartalom
A divatvilág legbefolyásosabb LMBTQ-ikonjai, akik nélkül még mindig társadalmi elvárások alapján öltözködnénk A divatvilág legbefolyásosabb LMBTQ-ikonjai, akik nélkül még mindig társadalmi elvárások alapján öltözködnénk 2024.6.11 19:18

1986-ban Cher találkozott Rob Camillettivel, egy cukrász-pékkel, akiről megismerkedésükkor Chernek meggyőződése volt, hogy színész. Foglalkozása és fiatal kora miatt "Bagel Boy"-ként emlegette a sajtó. Amikor összejöttek, a férfi 22, a nő pedig 40 éves volt. Camilletti elkísérte az 1988-as Oscar-díjátadóra, ahol Cher elnyerte a legjobb színésznőnek járó szobrot a Moonstruckban nyújtott alakításáért. A pár végül 1989-ben szakított a kapcsolatukat övező médiafigyelem miatt.

Néhány évig Richie Samborával, a Bon Jovi gitárosával járt, akivel sűrű munkanapjaik miatt összeegyeztethetetlen napirendjük miatt szakítottak. Cher következő komolyabb kapcsolatát Ron Zimmermannal folytatta. Facebookon kezdtek el beszélgetni egy közös ismerősük révén. Cher úgy jellemezte, hogy ő volt a legviccesebb és legexcentrikusabb ember, akivel valaha találkozott.

NEW YORK CITY - DECEMBER 1: Cher énekesnő és Rob Camilletti barátja részt vesz a „Moonstruck” New York-i premierjén 1987. december 1-jén a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Cher és Rob Camilletti a „Moonstruck” New York-i premierjén 1987. december 1-jén. Forrás GETTY IMAGES

2022 óta alkot egy párt a nála 40 évvel fiatalabb Alexander "AE" Edwards zenei producerrel, akivel a párizsi divathéten találkoztak. 

Azt mondtam neki: nem én vagyok a megfelelő nő számodra. Először is, 100 évvel idősebb vagyok nálad. Másodszor pedig a barátaid nem tartanának menőnek, ha rajtakapnának, hogy velem lógsz. Ő meg azt mondta: Miért nem hagyod, hogy én döntsem el ezt? És aztán csak úgy megtörtént

– emlékezett vissza megismerkedésükre.

CAP D'ANTIBES, FRANCIAORSZÁG - MÁJUS 23.: CAP D'ANTIBES, FRANCIAORSZÁG - MÁJUS 23.: Alexander Edwards és Cher részt vesz az amfAR Cannes-i Gála 30. kiadásán, amelyet a Chopard és a Vörös-tenger Nemzetközi Filmfesztivál prezentál a Hotel du Cap-Eden-Roc-ban 2024. május 23-án Cap d'Antibes-ban, Franciaországban. (Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)
Alexander Edwards és Cher részt vesz a 30. amfAR Cannes-i Gálán 2024 májusában. Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

A divatikon

Karakán személyisége extravagáns stílusán is tükröződik. Saját korát meghaladva törte meg a társadalmi elvárásokat csillogó, áttetsző, hasat villantó és testhez simuló kezeslábasaival. Bevállalós énje és kendőzetlen önkifejezésmódja is közrejátszhatott abban, hogy hamar Bob Mackie múzsája lett, aki 1971-től tervezte az énekesnő The Sonny & Cher Comedy Hour-ban viselt fellépőruháit, és a mai napig elválaszthatatlan barátok. 

Természetesen a lehengerlő személyiség nem kor függvénye, így a már hetvenes éveiben járó ikon napjainkban is könnyedén az ujja köré csavarja a tervezőket. A Balmain kreatív igazgatója, Olivier Rousteing 2022-ben Cherrel az oldalán zárta a 2023-as tavaszi ready-to-wear bemutatóját. Az akkor 76 éves énekesnő egy ezüst bodysuitban és egy platfromos csizmában lejtett végig a kifutón.

„Mom, I am a rich man“

Valószínűleg sokak fülében cseng az ikonikus mondat, mellyel Cher egyértelműen elutasította, hogy önállóságát feladva, érdekházasságot kössön bármilyen férfival. 

Őszinteségével egyetlen interjújában sem fukarkodott: kerek perec kimondta, hogy nem szakmai szemmel nézve Miley Cyrus hírhedt MTV VMA-fellépese nem volt jó. Sosem titkolta, hogy nehezen viseli az öregedést, ahogy azt sem, hogy színészi karrierje kezdetén a filmszakmában senki sem vette komolyan, és szó szerint nevetség tárgyává tették. 

Amikor az Oscar-díjátadó mögött álló Mozgóképművészeti és Filmtudományi Akadémia kifogásolta Cher ízlését a férfiak és a ruhák terén, Cher stílusosan vágott vissza. Az 1986-as Oscaron egy indián származásra reflektáló fejdísszel fekete, csillogó mikro-croptopban, fényes szűk nadrágban és egy földig érő sállal a vállán adta át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat .

Kiemelt tartalom
Josh O'Connor, a gyermekien emberi divatikon a Challengersből Josh O'Connor, a gyermekien emberi divatikon a Challengersből 2024.6.4 19:56

Az állandóan megújuló Cher életútja mindenkinek erőt adhat, aki kicsit is küzd önmaga felvállalásával és személyisége autentikus kifejezésével. Így méltán kapott helyet a Magyar Zene Háza Dívák & ikonok című kiállításán, ahol hozzá hasonló inspirálóan formabontó énekesnők felejthetetlen ruháit csodálhatjuk meg.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!