2024.6.2 8:59
Olvasási idő 2:29
Kremmer Magdi

Diákként szinte ingyen utazhatsz – 7 belföldi úticél, ahová érdemes ellátogatni idén nyáron

UTAZÁS LOW BUDGET NYÁR NYARALÁS UTAZÁS

Használd ki az országbérletet, és látogass el minél több izgalmas belföldi helyre, hogy ne unatkozz idén nyáron.

Sokan gondolják azt, hogyha nyaralás, akkor külföld. Az elmúlt években azonban egyre megfizethetetlenebbé váltak a fiatalok számára a külföldi utak. A forint gyengülése, a repülőjegyek, az üzemanyag és a szállások drágulása mellett egy kisebb vagyont kell kifizetnünk, ha a tengerparton vagy egy európai nagyvárosban szeretnénk eltölteni néhány napot. Szerencsénkre belföldön az országbérlettel szinte ingyen juthatunk el bárhová. Diákként havi 1890 forintból az egész országot bejárhatjuk tömegközlekedve és a különböző ifjúsági szálláshelyek még mindig jó áron érhetőek el. Ha igazán low budget megoldásban gondolkozol, Magyarországon még vadkempingezni is legálisan lehet, ami azt jelenti, hogy egy-egy éjszakára szinte bárhol felverheted a sátradat ingyen és bérmentve. Most összeszedtünk nektek néhány érdekes és izgalmas belföldi úticélt, ahová egy vagy több napra is érdemes ellátogatni idén nyáron. 

Gánti bauxitbánya

Gánt egy alig 900 fős település Fejér megyében, Budapesttől kb. 1,5 órára tömegközlekedéssel. Első ránézésre nem tűnik kimondottan izgalmasnak ez a kis falu, de itt található a gánti bauxitbánya, ami miatt Gánt mindenképp megér egy látogatást. A ma már nem működő bánya helyén vörös sziklák, kietlen táj maradt. A bauxitbánya olyan, mintha egy napra az afrikai szavannákra látogatnánk el, rengetegen jönnek ide kirándulni, fotózni, kisfilmet forgatni. Ha időben indulsz a bányalátogatást egy kirándulással is össze lehet kötni. Gánt a Vértes lábánál fekszik, a közelében található a csókakői vár és számos hosszabb-rövidebb túraútvonal. 

7 belföldi úticél a nyárra
A gánti bauxitbánya egy másik világba kalauzol el minket Forrás Facebook/Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani park

Lillafüred

Miskolc belvárosától nagyjából 1 óra tömegközlekedéssel lehet eljutni a környék legszebb részéhez, Lillafüredhez. Bár Lillafüred nem önálló település, a megyeszékhely belterületétől viszonylag messze, közvetlenül a Bükk lábánál helyezkedik el. A környéken rengeteg a látnivaló, több napos utazás alatt sem fogsz itt unatkozni: gyönyörű kirándulóhelyek, kastélyok, barlangok, kalandpark, csónakázó-tó és libegő várja a látogatókat. Ha szeretnél kicsit kiszabadulni a városból és elvonulnál egy gyönyörű, természetközeli helyre, Lillafüred tökéletes úticél egy hosszú hétvégére. 

7 hely, ahova szinte ingyen utazhatsz nyáron
Lillafüred Forrás Laszlo Szirtesi/Getty Images

Szegedi Boszorkánysziget

Szegedre bármikor érdemes ellátogatni, a város nyáron is gyönyörű, hangulatos kiülős helyek, fürdők, a vadaspark és izgalmas programok várnak rád. Ha valami szokatlanra vágysz és szereted a misztikus dolgokat, kirándulj egyet a szegedi Boszorkányszigeten. A 18. század elején, a magyarországi boszorkányüldözések során ezen a szigeten végeztek ki 12 embert. A legenda szerint valóban boszorkányok voltak a máglyahalálra ítéltek, és a mai napig lehet hallani az áldozatok sikolyát a Boszorkányszigeten. 

7 hely, ahova szinte ingyen utazhatsz nyáron Magyarországon
Szeged Forrás Tibor Bognar/ Getty Images

Dunakanyar 

Budapestről vonattal könnyen megközelíthető a gyönyörű Dunakanyar, ahol biztosan nem fogsz unatkozni. Ha víz mellett érzed jól magadat, a Dunakanyarban több megfizethető, vízparti kempinget és szálleshelyet is találsz. Mehet a kenubérlés, az úszás, a fröccsözés és grillezés a Duna-parton és kirándulás a Börzsönyben vagy Visegrádon. Kell ennél több? 

7 hely, ahova szinte ingyen utazhatsz a nyáron Magyarországon
A Dunakanyar Forrás GETTY IMAGES

Káli-medence

Ha belföldi nyaralásról van szó, természetesen a Balaton sem maradhat ki. A Káli-medence a Balaton-felvidék nyugati részén található, a strandolás mellett rengeteg más programra is ad lehetőséget. Elkirándulhatsz a tanúhegyekhez, megnézheted a mesebeli Salföldet és helyi pincészeteknél borozhatsz. Bár a Balaton-felvidék egyre drágább, kempingek és ifjúsági szállások még mindig jó áron elérhetőek a térségben, ha pedig igazi kalandra vágysz gyalog vagy biciklivel, a szabad ég alatt éjszakázva is bejárhatod a Balaton-partot. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Csodálatos Balaton (@csodalatosbalaton) által megosztott bejegyzés


Szigetköz

Az aktív pihenésre vágyóknak a Szigetköz nem fog csalódást okozni. A Győrből busszal könnyen megközelíthető térség tele van kis vízparti nyaralókkal, kempingekkel, ahol természetközelben tölthetsz el néhány nyugodt napot. A környéken sok lehetőség van kenubérlésre, túrázásra és biciklizésre, de a Mosoni-Duna partján is süttetheted magad.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

We Love Szigetköz (@weloveszigetkoz) által megosztott bejegyzés

Tiszafüred

Ha a hegyek és a dombok helyett inkább az Alföldet preferálod, a Tisza-tó környéke tökéletes úticél lesz a számodra. Fürdők, gyönyörű tájak, kellemes vízpart és kulturális programok is várnak rád a Tisza-tavi régióban. Debrecenből nagyjából 2 óra, Budapestről 4 óra alatt érhető el tömegközlekedéssel Tiszafüred.

7 hely, ahova szinte ingyen utazhatsz nyáron Magyarországon
Tisza-tó Forrás GETTY IMAGES
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!