2024.5.23 15:05
Olvasási idő 1:09
Szöllősi Anna

Barbie babákat kínoznak az Analog Balaton, 6363, Lusta Geri és a Mengyelejev társadalomkritikus klipjében

ZENE ANALOG BALATON BARBIE MAGYAR ZENE

Nem ez az első alkalom, hogy közös számmal jelentkezik a hazai elektronikus zenei szcéna egyik legnépszerűbb csapata, az Analog Balaton, illetve "a legalterebb rapper", 6363, a 2022-es "Csússz le" című Analog-EP címadó dalát ugyanis közösen jegyzik.

Elborult klippel debütált a Tönkretesszük a barbibabákat című szám, amit Kenyeres Kristóf rendezett. Az Analog Balaton, 6363, Lusta Geri és a Mengyelejev közreműködése a június 3-án megjelenő új, KORD címet viselő 6363-EP utolsó single-je. 


Az Analog Balatonhoz és 6363-hez csatlakozott Lusta Geri producer, aki korábban Krúbival és Beton.Hofival is dolgozott, illetve ez a szám a Mengyelejev duójának debütálása is. Utóbbi mondhatni egy szupergroup, amiben Szendrői Csaba (Elefánt) és Zsuffa Aba (Analog Balaton) teljesen eszement zenei ötleteiket gyúrják össze dalokká.


A srácok szándékosan a nyár előtt szerették volna kihozni a legújabb számukat, ami saját bevallásuk szerint egy igazi „mulatós sláger“ lett. A szerzemény a nyári felhőtlen – vagy inkább öntudatlan – veretések hangulatát idézi meg, miközben szövege egy igenis aktuális és sokunkat érintő témát boncolgat.

A számmal kapcsolatban 6363 így mesél: „A Barbie-motívum a fogyasztói társadalom felszínességét tükrözi a dalban, amely a leginkább arról szól, hogy az ember úgy feledkezik meg önmagáról és kapcsol ki teljesen, hogy mindeközben a hétköznapi társadalom korlátait ledobja magáról, és csak a pillanatnak él. Persze mindezt nem akartuk úgy bemutatni, mintha ennek kéne lennie az egyetlen járható útnak, sőt.

Sokan küzdünk problémákkal, mentális nehézségekkel, de ezekre nem feltétlenül az a megoldás, hogy magunkról megfeledkezve, öntudatlanul végigveretünk az egész nyáron, majd az egészből egy villanásra emlékszünk.

Ettől lesz a dal is a maga nemében kétoldalú: míg egy bizonyos szempontból felhőtlen állapotot mutat be, morális és egzisztenciális kérdéseket tesz fel arról, hogy ez a lét- és tudatállapot mennyire tartható, vagy mennyire oldja hosszú távon a hétköznapok feszültségeit.“

A Tönkretesszük a barbibabákat klipjét itt lehet megnézni:


A különleges közreműködést május 30-án élőben is meghallgathatjuk, ugyanis az Analog Balaton éppen az első önálló Budapest Park-koncertjére készül, majd 6363 egy héttel később visszatér a helyszínre, június 7-én ugyanis az Elefánt előtt melegíti a közönséget.