2024.5.22 10:40
Olvasási idő 1:50
Szécsi Krisztián

Extrém légörvénybe került a Singapore Airlines gépe, egy ember meghalt, ötvennél többen megsérültek

KÖZÉLET ÁZSIA REPÜLÉS REPÜLŐJÁRAT
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A Boeing 777-esnek kedden kellett volna megérkeznie Szingapúrba, de végül Bangkokban hajtott végre kényszerleszállást. Egy utas szívrohamot kaphatott, hét ember állapota válságos.

Egy férfi meghalt és rengetegen megsérültek egy turbulencia következtében a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járatán. Nem kizárt, hogy a gép trópusi viharba keveredhetett, ezért kényszerleszállást kellett végrehajtania a thaiföldi Suvarnabhumi repülőteren.

A szingapúri légitársaság közlése szerint a Boeing 777-300ER-es angol idő szerint szerint hétfő este 22:17-kor szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről, és másnap 18:10-kor érkezett volna Szingapúrba.

@guardian

A British man has died and dozens more have been injured after a flight from London to Singapore was hit by severe turbulence. Passengers onboard the Singapore Airlines plane told of a “dramatic drop” that launched those not wearing a seatbelt into the cabin ceiling. “During the few seconds of the plane dropping there was an awful screaming and what sounded like a thud,” said Andrew, a passenger onboard the Singapore Airlines flight to BBC 5 Live. Andrew, who said passengers were being kept in a special part of the Suvarnabhumi airport in Bangkok where the plane was diverted, added that once the turbulence had settled he helped a woman “screaming in agony” who had a “gash on her head”. The deceased passenger was a 73-year-old British man who had a heart condition, the general manager of Airports of Thailand Kittipong Kittikachorn has confirmed. He was travelling with his wife, who has been taken to hospital. Seven people are in a critical condition, Kittikachorn said. The airline said 18 people were taken to hospital and a further 12 received treatment. In a statement the airline said: “We deeply apologise for the traumatic experience that our passengers and crew members suffered on this flight. We are providing all necessary assistance during this difficult time”. For more on this story click the link in bio.

♬ original sound - The Guardian

Az eset utáni videók jól mutatják, hogy a turbulencia alatt a sürgősségi oxigénmaszkokat kieresztették tárolójukból, a fedélzet padlóján pedig étel- és törmelékmaradványokat, sőt még vérfoltokat is láthatunk.

Az egyik utas, Dzafran Azmir a Reuters hírügynökségnek így mesélt a történekről: a repülőgép hirtelen „elkezdett felfelé billegni és rázkódni ...hirtelen egy nagyon erős zuhanás következett be, úgyhogy mindenki, aki ült és nem volt bekötve, azonnal a plafonra repült. Néhányan beverték a fejüket a fedélzeti csomagtartókba és be is horpasztották, vagy azokba a helyekbe, ahol a lámpák és a maszkok vannak“. (euronews.com)

A Singapore Airlines teljeskörű vizsgálatot rendelt el, és – akárcsak a Boeing – részvétét fejezte ki az elhunyt 73 éves brit férfi halálával kapcsolatban, aki az orvosok szerint szívinfarktust kaphatott.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 53 utas sérült meg, akik közül hétnek az állapota válságos.

A turbulencia okozta halálesetek és sérülések rendkívül ritkának számítanak, ám a BBC által idézett repülésbiztonsági szakértők szerint az éghajlatváltozás következtében a hasonló légörvények egyre gyakoribbak lehetnek. Ráadásul egy részüket még a radarok sem jelzik előre – ezeket nevezzük tiszta levegő turbulenciáknak.