2024.5.21 8:49
Olvasási idő 0:33
Kovács M. Dávid

Hőgutát kapott bőgőmajmok potyognak a fákról a hőség miatt Mexikóban

TECH-TUDOMÁNY ÁLLATVILÁG IDŐJÁRÁS MEXIKÓ TERMÉSZETVÉDELEM

A hőmérséklet időnként a 45 fokot is meghaladja Mexikóban, így a helyi bőgőmajmok életét az erdőtüzek mellett már a hőguta és a kiszáradás veszélyezteti. A helyzet súlyossága miatt az elnök a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult az ügyben.

Hőgutát kapott bőgőmajmok potyognak a fákról a helyenként 45 Celsius fokot is meghaladó hőhullámmal küzdő Mexikó délnyugati részén, írja a helyi sajtóban megjelent információk alapján a Reuters és az MTI.

A környezetvédők szerint Tabasco és Chiapas államok területén már 78 majom pusztult el. „Gondoskodnunk kell az állatokról“ – jelentette ki hétfőn Andrés Manuel López Obrador elnök, aki a környezetvédelmi minisztérium közbenjárását kezdeményezi az ügyben.

Bőgőmajom táplálkozás közben.
A bőgőmajmok életét a hőguta és kiszáradás mellett az erdőtüzek és természetes életterük pusztulása is fenyegeti. Forrás Wellsie82 / Getty Images

Közben biológusokból és állatorvosokból szerveződött mentőcsapatok igyekeznek élelemmel, főleg gyümölcsökkel és vízzel ellátni a bőgőmajmokat Tabascóban, a környezetvédők a lakosságot zöldségadományokra kérték.

A közösségi médiában megjelent felvételeken fecskendőkből itatják a helyi bőgőmajmokat, Cunduacán településen pedig egy baseballpályán rendeztek be egy állatorvosi ellátást nyújtó mentőállomást.

A Cobius környezetvédelmi szervezet vezetője arra hívta fel az Animal Político portál figyelmét, hogy a bőgőmajmok életét a hőguta és kiszáradás mellett az erdőtüzek és természetes életterük pusztulása is fenyegeti, ami víz- és élelemhiányhoz vezetett.