2024.5.19 12:57
Olvasási idő 0:35
Maier Péter

Robert Fico már nincs életveszélyben

KÖZÉLET ROBERT FICO SZLOVÁKIA

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter arról nyilatkozott, hogy a kormányfő túl van a legrosszabbon.

Négy nappal a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merénylet után Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter arról nyilatkozott, hogy „egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek“, ugyanakkor a politikust egyelőre nem szállítják el a besztercebányai kórházból. 

"Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul"

– fogalmazott Kalinák az MTI szerint.

A szlovák kormányfő szerda óta van kórházban, sérülései nagyon súlyosak voltak. Szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A miniszterelnök-helyettes szerint az állapota stabil, és az orvosok élőrejelezései pozitívak. "Most már mindannyian egy kicsit nyugodtabbak vagyunk" – tette hozzá Kalinák.

Virágok a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 18-án. A kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint kétórás műtét után stabil, de továbbra is súlyos. Ficót három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Virágok a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 18-án. A kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint kétórás műtét után stabil, de továbbra is súlyos. Ficót három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi. Forrás MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Ficóra szerdán egy 71 éves szlovák író támadt rá lőfegyverrel, a támadás politikai indíttatású volt. A feltételezett elkövető fia a szlovák Aktuality.sk hírportálnak azt nyilatkozta, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert, mivel biztonsági őrként dolgozott, és nem értett egyet a kormány politikájával: „Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.“