2024.5.16 15:53
Olvasási idő 1:36
Szécsi Krisztián

Két magyar vonatkozású filmet is vetítenek az idei cannes-i filmfesztiválon

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM CANNES-I FILMFESZTIVÁL FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM RÖVIDFILM

Míg "A legértékesebb áru" című, egész estés animációt a cannes-i filmfesztiválon láthatja először a filmszakma krémje, addig a "SwapID" című rövidfilm már több versenyen is bizonyított.

Idén két magyar társprodukció, a magyar-francia gyártású, La plus précieuse des marchandises (magyarul: A legértékesebb áru) című egész estés animációs film, valamint Szatmári Andie és Gido Krom rendezők SwapID című rövidfilmje is látható lesz a cannes-i filmfesztiválon.

Varga Márta, a Kecskemétfilm Kft. vezetői asszisztense az MTI-nek elmondta: műhelyük két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises munkálataiba. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, az animátor-asszisztensi munkán kívül a karakteranimációt, a fény- és árnyékanimációt, az effektrajzolást és a film majdnem teljes kifestését itt végezték, mintegy negyven munkatársuk részvételével.

A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, majd a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra“, felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi.

Varga Márta arról is beszélt, hogy a film a 2024-es Annecy Animációs Filmfesztivál nyitófilmje lesz júniusban, majd várhatóan novemberben kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi és a magyarországi forgalmazására. A filmet május 24-én, jövő pénteken, mutatják be a cannes-i filmfesztiválon.

A La plus précieuse des marchandises című filmből itt látható egy rövid részlet:

Szatmári Andie és Gido Krom SwapID című alkotása Eindhovenben a legjobb film díját nyerte el, ami az idén Lisszabonban megrendezett Filmapalooza fesztiválra juttatta a csapatot. Itt a résztvevő városok közül a legjobb tíz, 48 óra alatt elkészített alkotás került kiválasztásra, köztük a SwapID is, így a cannes-i filmfesztivál versenyprogramján kívül, május 22-én, jövő szerdán, a Short Film Cornerben vetítik majd le.

A SwapID két nő történetét meséli el, akik testet szeretnének cserélni egy mobilapplikáció segítségével. Amikor az egyikük férje tudomást szerez a testcseréről, arra hívja fel felesége figyelmét, hogy a technológiával bűnözők könnyen visszaélhetnek. A film a modern technológia etikai kérdéskörét járja körbe.

A forgatás párhuzamosan zajlott Budapesten és Amszterdamban. A film zenéjét Hodován Milán szerezte, aki már öt éve dolgozik folyamatosan Szatmárival – korábban ő írta a rendező Birds on the Catwalk és Tat Tvam Asi című filmjeinek zenéjét is.

Kiemelt tartalom
48 óra alatt készült el, díjeső hullott egy testcseréről szóló magyar rövidfilmre 48 óra alatt készült el, díjeső hullott egy testcseréről szóló magyar rövidfilmre 2023.11.29 15:45

Kis érdekesség, hogy Hodován írta a Rácz Frigyes rendezte Love, Cherish, Obey című kisfilm zenéjét Takács Dorina Дevával közösen, ami az idei Friss Hús fesztivál Magyar versenyfilmek I. kategóriájában lesz látható a budapesti Puskin Moziban.

A SwapID előzetesét itt nézhetitek meg: