2023.11.29 15:45
Olvasási idő 1:14
Szöllősi Anna

48 óra alatt készült el, díjeső hullott egy testcseréről szóló magyar rövidfilmre

FILMEK + SOROZATOK MAGYAR FILM RÖVIDFILM

Egy újfajta filmművészeti kihívásban tarolt a magyar-holland Beyond Borders csapat "SwapID" című rövidfilmje a 48 Hour Film Project eindhoveni fordulóján.

A 48 Hour Film Project eseménysorozat egy-egy izgalmas, kreatív hétvégét jelent, ami több mint száz városban zajlik világszerte. A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze 48 órájuk van egy rövidfilmet alkotni a kezdeti ötlet megszületésétől a vágott anyag elkészítéséig.

A verseny minden városban más-más hétvégén kerül megrendezésre, és helyi filmcsapatok – kezdőktől a profikig – versengenek azért, hogy egy hétvége alatt elkészítsék rövidfilmjüket. A csapatok péntek este kezdik a versenyt, amikor a városukban kisorsolják a műfajt, majd megkapják a szükséges elemeket a filmjük elkészítéséhez.

A SwapID két nő történetét mutatja be, akik egy mobilalkalmazás segítségével testet szeretnének cserélni anélkül, hogy tudnának a másik tényleges motivációjáról. A cselekmény fő konfliktusa akkor bontakozik ki, amikor az egyikük férje értesül a tervezett testcseréről, aggályai támadnak és kezdi megkérdőjelezni a helyzetet, felismerve, hogy egy ilyen technológia könnyen visszaélésre adhat lehetőséget, beleértve akár bűnözői szándékokat is. Ezáltal a film nem csupán morális dilemmákat vet fel, hanem a modern technológia etikai aspektusait is körüljárja.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

annaveraphoto (@annaveraphoto) által megosztott bejegyzés

A Beyond Borders csapatának rendezője, Szatmári Andi már kilencedik alkalommal vett részt a versenyen, és harmadszor versenyzett Eindhovenben. A kisfilmjének különlegessége idén az volt, hogy a holland Gido Krommal társrendezésben Magyarországon és Hollandiában készült egyidejűleg, és a verseny közben a rendező és a magyar főszereplő, Mosolygó Sára (aki a Petőfi-filmben Szendrey Júliát alakítja) még át is utaztak Hollandiába repülővel, hogy egy közös jelenetet forgassanak a holland főszereplővel, Sophie Bouquet-vel.

A film elkészítése során elért díjak:

Legjobb film - teljes csapat
Legjobb rendezés: Szatmári Andi és Gido Krom
Legjobb operatőri munka: Farkas Zoltán és Lidewei Egberts
Legjobb jelmez: Polyák Eszter
Legjobb látvány: Juhos-Kiss Csenge, Fülöpp Réka és Robyn Bakker
Legjobb smink és haj: Kristóf Barbara, Gosztony Barbara és Patricija Smoronska
 
Jelölések:

Legjobb forgatókönyv: Buzády Zhang-Ge, Faisztl Ernő és Márton Franciska
Legjobb zene: Hodován Milán
Legjobb színészegyüttes
Legjobb VFX: Carla Morales

A filmcsapat márciusban egyedüliként képviseli Magyarországot az esemény nemzetközi döntőjében, ahonnan minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson Cannes-ig.